Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi, "Çocuk İstismarı ve Mağdura Yaklaşım Sempozyumu" düzenledi. Sempozyum, Cengiz Andiç Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Etkinlikte, çocuk istismarı ve mağdurlarına yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla önemli konuşmalar yapıldı.
Sempozyumda, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Göz, çocuk istismarının küresel boyutlarına dikkat çekerek, Gazze'deki trajik durumu örnek gösterdi. Göz, "Gazze'de binlerce savunmasız kadın ve çocuk açlığa mahkum edilmiş durumda. Sakat bırakılan çocuklar, maalesef elleri, ayakları olmayan çocuklarla dolu. Bu tablo duyarsızlığın bir sonucu olarak karşımıza çıkıyor" dedi. Ayrıca, Gazze'de şimdiye kadar yaklaşık 17 bin 400 çocuğun hayatını kaybettiğini belirten Göz, dünyanın dört bir yanında çocuk istismarı ve savaşların sona erdiği bir dünya dileğinde bulundu.
Sempozyumda, Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği (UCİM) Genel Başkanı Saadet Özkan da bir konuşma yaptı. Özkan, "Çocuklar için her yerde mücadele ediyoruz. Bugün 300 bin gönüllüyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Daha korunaklı bir toplum ve huzurlu bir gelecek için hep birlikte mücadele etmeliyiz" diyerek, çocuk hakları ve istismarı ile ilgili toplumsal farkındalık çağrısında bulundu. Özkan, faillerin sadece erkekler değil, kadınlar da olabileceğine dikkat çekerek, herkesin sorumluluk taşıdığını vurguladı.
Etkinlikte konuşan bir diğer isim ise Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Nur Akman Alacabey oldu. Alacabey, "Çocuk istismarı ve mağduriyeti, sadece bir bireyi ya da aileyi değil, tüm toplumu etkileyen ciddi bir problemdir. Bu sorunun çözülmesi adına farkındalık yaratmak için sorumluluk alıyoruz ve bu tür çalışmalarımıza devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
Sempozyum, oturumlarla devam ederken; Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli'nin eşi Duygu Şevli, akademisyenler ve öğrenciler de etkinliğe katıldı. Etkinlik, çocuk haklarının savunulması ve toplumda daha duyarlı bir yaklaşım sergilenmesi adına önemli bir adım olarak değerlendirildi.