İçme Suyundaki Mikroplastiklerden Kurtulun! İçme Suyundaki Mikroplastiklerden Kurtulun!

Uyuz Hastalığı Nedir? 
Tıpta skabies olarak tanımlanan bir tür cilt hastalığı olan uyuz hastalığı kişilerde kaşıntı ve döküntüye neden olur. Özellikle sonbahar ve kış aylarında artış gösterir. Mikroskopik sekiz bacaklı dişi akarların  yani uyuz böceklerinin derinin dış tabakasına yumurtalarını bırakmasıyla meydana gelir. Yumurtalar deride bir alerjik tepkimeye neden olur. Ardından bireylerde genellikle bilek, dirsek, koltuk altı, göğüs, bel, kalça, genital bölge, ayak ve el parmak aralarında kaşıntıya yol açar. Geceleri alerjinin şiddeti artabilir.

Uyuz Hastalığı Nasıl Bulaşır?
Akarlar çok yavaş hareket ederler uçamaz veya zıplayamazlar. Ancak uzun süren ciltten cilde temas halinde bulaşma ihtimali söz konusu olur. Normal bir el sıkışması ya da sarılma, uyuz akarının bulaşmasına neden olmaz.
Öte yandan yatak takımları veya havlular gibi ortak kullanılan kişisel eşyalar üzerinden de yayılabilir.

Hayvanlardan bulaşır mı?
Evcil hayvanlardaki akarlar insanlara bulaşabilir. Ancak bulaşması durumunda bile insan cildinin içine giremez ve cilt yüzeyinde uzun süre yaşayamaz. Dolayısıyla var olan tahriş de kısa süre içinde kendiliğinden geçebilir.

Uyuz Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Daha önce uyuz hastalığı geçirilmemişse ilk belirtilerin ortaya çıkması, 2 ile 6 hafta kadar sürer ancak bu süre içinde de uyuz hastalığı kişiden kişiye bulaşabilir. Daha önce uyuz hastalığını geçiren kişilerde belirtiler 1-4 gün içinde görünmeye başlar.
Uyuz hastalığını diğer alerjilerden ayıran belirti özellikle geceleri artan şiddetli kaşıntılardır.
Cilt yüzeyinde özellikle parmak aralarında gri, beyaz, ya da ten renginde 1-10 mm uzunluğunda uzun çizgiler ve oyuklar görülür.
Parmak araları, el bileği, dirsek veya diz kıvrımları, bel veya göbek çevresi, göğüsler veya çok küçük çocuklar ile yaşlılarda baş, boyun, yüz, avuç içi ve tabanlarda daha çok görülür.
Sıcak banyo yapıldığında kaşıntının şiddeti artar.
Cilt yüzeyinde inci tanesine benzeyen, içi sıvı dolu lezyonlar ve siyah nokta benzeri  görüntü oluştururlar.

Uyuz Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Uyuz hastalığı kendiliğinden iyileşmez, reçeteli ilaçlarla tedavi edilebilir.
Tedavi sürecinde ilaçların yanı sıra  giyilen kıyafeti, yastık yorgan kılıflarını, ayakkabıları, deri ile temas eden her şeyi 3 gün süre ile plastik bir torbaya atıp ağzını kapatarak hava almamasını sağlayın.
Akarlar insan vücudu dışında 3 gün süre ile yaşayabilir. Ya da en az 60 derece sıcaklıkta yıkayarak, akarların ölmesini sağlayın.
 

Editör: Sena ERDOĞAN