Can sıkıntısından patlıyorsanız size eski zamanların hoş kokulu bir esintisini hatırlatmak istiyoruz. Oldukça meşhur olan Kanaviçe eski dönemlerde genç kızların çeyizleri için harıl harıl işledikleri bir bez parçasından daha çok şeyi simgelerdi. Acılarını, özlemlerini,aşklarını, neşelerini birçok kadın bu bezlere işler sanatla bütünleşirdi. Can sıkıntısı sitres diye bir şey bu sebeple eski dönemlerde bu kadar etkili değildi. O dönemlere özleminizi giderecek can sıkıntınıza deva olacak bu sanatın püf noktalarını sizler için paylaşıyoruz.

Kanaviçe İçin Hangi Malzemeler Gereklidir?

Kanaviçe yapmak için bazı malzemelere ihtiyaç vardır. İlk olarak yapacağınız model için bir şablon bulmak gereklidir. Bu şablon işleme veya örgü dergilerinden, sosyal medya gibi alanlardan bulunabilir. Şablon bulunduktan sonra tuhafiyelerde satılan etamin kumaşı, işleme yapılacak modele göre renkli iplikler, çarpı işi iğnesi ve kasnak bulunmalıdır. Evde kanaviçe yapmak için bu malzemeler yeterlidir. Temel ve basit bir kanaviçe yapımı için lazım olacak bütün malzemeler bu şekildedir. Kanaviçenin modelinin zorluğuna ve büyüklüğüne göre malzemeler değişebilmektedir.

Kanaviçe Nasıl Yapılır?

Kanaviçenin yapılacağı bez türü yapılış şeklini de değiştirmektedir. Düz bir kumaşa işleme yapılacak ise ilk olarak o kumaşa teyelleme yapılmalıdır. Teyellemede bir bez kumaşın üzerine iğne iplik ile teyellenir ve onun üstünden çarpı işi yapılır. Daha sonra o bez oradan sökülür. Düz bir bez değil de etamin kullanılacaksa da direkt çarpı işi yapılmaya başlanabilir. Adından anlaşıldığı gibi çarpılar ile işleme yapılmaktadır. Bu işlem bir alt çizgi ve bir üst çizgi olarak devam eder. İplik etamin iğnesine geçirilir ve daha sonra iğne etaminin arka kısmından sokulup a noktası denilen yerden çıkarılır. Daha sonra çaprazında kalan B noktası denilen yerden geçip c noktasından çıkılır. Ve böylece ilk işleme olmuş olur.
Evde kanaviçe yapmak için pratiklik önemlidir. Zamanla el alışır ve güzel işler ortaya çıkar. Kolay bir işleme türü değildir, sabırla işleme yapılmalıdır. Kanaviçe yapılırken bazı tekniklerde kullanılmaktadır, bu teknikler yeni başlayanlardan ziyade yıllardır bu işlemeyi yapanlar için daha uygundur. Bu tekniklere örnek olarak Fransız düğümü verilebilir. Fransız düğümüne tohum işi tekniği de denilmektedir. Bu teknikte İplik iğnenin üzerine saat yönünün ters tarafına doğru iki kere dolanır. Daha sonra iplik ile birlikte iğne kumaşa işlenir ve düğüm şeklini alır. Oluşan bu düğüm şekline tohum işi tekniği denilmektedir. Bu teknikle güzel işler ortaya çıkmaktadır. Kasnak ile de kanaviçe yapılmaktadır. Fakat kullanımı diğer yöntemlere göre daha zor olduğu için çok tercih edilmemektedir. Kasnak ile genelde kanaviçe sanatında ilerlemiş kişiler işleme yapmaktadır.

Kanaviçe Nerelerde Kullanılır?

Kanaviçe eski zamanlarda çok kullanılırdı. Günümüzde kanaviçeli eşyalar çok popüler olmasa da hala kullanılmaktadır. Kanaviçe yatak örtülerine, çarşafların etek kısımlarına, yastıklara, masa örtülerine ve seccadelere işlenmektedir. Aynı zamanda günümüze uyarlanarak kanaviçe işlenmiş aksesuarlarda kullanılmaktadır.

Kanaviçe neye işlenir?

Makale nedir? Nasıl yazılır? Kurallar ve ipuçları Makale nedir? Nasıl yazılır? Kurallar ve ipuçları

Kanaviçe, el işleri için kullanılan seyrek dokunmuş keten bezi, çuval sedir veya balya ve onun üzerine yapılmış olan işlemelere verilen addır. Etamin işine benzer. Aynen onun gibi renkli küçük çarpılardan desenler oluşturma şeklindedir. Etaminden farkı, kanaviçenin düz kumaş üzerine işlenmesidir.

Nasıl yapıldığına dair bilgilere günümüz teknolojisinden yararlanarak videolar aracılığı ile ulaşabilirsiniz. bu sanatı yeniden canlandırmanızı ve boş zamanınızı değerlendirmenizi tavsiye ederiz.

Editör: Merve Kiraz