İncitilen yerin üzerine buz torbası konulduğunda ağrı ve şişliğin azaldığı görülür. Çünkü buz veya soğuk uygulanan bölgede kan akışı sırasında damarlarda daralma olur. Kan damarları daraldığında, kan bu bölgelere o kadar hızlı akmaz. Uzmanlara göre daha az kan akışı, iltihaplanmanın azalmasını sağlar. 

Ünlülerin paylaşımlarıyla popülerliği gittikçe artan buz banyosu, vücudun kısa bir süre için buzlu soğuk suya daldırılmasını içeriyor.

Görme engelli bireylere yardım ederken bunlara dikkat edin Görme engelli bireylere yardım ederken bunlara dikkat edin

Ancak tipik olarak sporcular tarafından antrenmanlardan sonra ağrıyan kasları rahatlatmak ve iyileştirmek için kullanılan 10-15°C aralığındaki suyla on dakika civarında uygulanan buz banyolarının etkisi hala tartışılıyor. Bazı uzmanlar bu uygulamanın kas onarımını artırdığı ve uzun vadede sportif performansı geliştirdiğini iddia ederken bazı uzmanlara göre profesyonel atlet ya da vücut geliştirme heveslileri açısından bu tür uygulamalar ters etki yapıyor. Uzmanlar bu durumu “Soğuk suyla temas kan akışını azaltıyor bu nedenle herhangi bir incinme sonrasında kasların yenilenmesini sağlayan protein sentezinin, dolayısıyla iyileşme sürecinin yavaşlamasına neden oluyor.” şeklinde açıklıyor.

Öte yandan ağırlık çalışması yapanlarda, bir miktar enflamasyonun (yangı) kaslardaki onarımı harekete geçirerek onları güçlendirdiği için yararlı olabileceği düşünülüyor. Araştırmacılar ayrıca, yorucu egzersizden sonra kas hücreleri hasar gördüğünde kan dolaşımına salınan bir enzim olan kreatin kinaz için buz banyosunun olumlu sonuçlar doğurduğunu iddia ediyor.

Genel olarak buz banyosunun müsabakalar arasında hızlı rahatlama bakımından yararlı olabileceği, ama uzun vadede kasların güçlenmesi bakımından olumlu sonuç vermediği ön görülüyor.
 

Editör: Sena ERDOĞAN