Kış aylarının vazgeçilmezi olan turşular, yemeklerin en lezzetli eşlikçileridir. Özellikle evde yapılan turşuların yeri bir başkadır. Soğuk havaların başlamasıyla birlikte kışlıklar alınır, kavanozlar doldurulur. Fermente işlemi için turşular serin bir yerde muhafaza edilir. Salatadan domatese, patlıcandan havuca hemen hemen birçok sebze ve meyvenin turşusu kurulmaktadır. Ancak turşuyu hazırlarken doğru adımları uygulamak gerekir. Aksi takdirde keyifle beklediğimiz turşular, hazin sonuçlar verebilir. Turşu yapmak için en ideal mevsimdeyken, yazımızda turşu kurarken en çok yapılan hataları derledik.

Turşu Kaplarını Plastik Seçmek:

Turşu kurarken genellikle plastik şişeler tercih ediyorsanız, sağlığınızı büyük bir tehlikeye attığınızı söylememiz gerekir. Turşu yapımında kaya tuzu ve sirke kullanılır. Bu malzemeler bekleme sürecinde plastik ile kimyasal reaksiyona girer. Bu durum hem turşunun tadının bozulmasına, hem de sağlığı olumsuz etkilemeye yol açar. Bu yüzden mutlaka cam kavanozlar kullanın.

Cam Kavanozları Sterilize Etmemek:

Turşu yapımında kullanacağınız cam kavanozları sıcak su içerisinde kaynatmanız gerekir. Bu sayede kavanozlar bakterilerden arındırılır ve sterilize edilir. Kavanozları kaynattıktan sonra içini güzelce kurulayın ve koku kalmadığından emin olun. Aynı şekilde kavanoz kapaklarını da temizleyin. Kavanozların ıslak kalması, bakterilerin üremesine ve turşunun kısa sürede bozulmasına yol açar. 

Turşu Yaparken Musluk Suyu Kullanmak:

Turşunun içindeki besinlerin yanı sıra suyu da oldukça önemlidir. Turşuyu hazırlarken musluk suyu yerine içme suyu kullanmanız gerekir. Ayrıca içme suyu, musluk suyuna göre turşunun daha uzun süre dayanmasını sağlar.

Yanlış Sebze ve Meyve Kullanmak:

Turşu yapımında artan sebze ve meyveleri kullanmayın. Turşu, hali hazırda 15-30 gün bekleme süresine sahiptir. Bu yüzden mevsimin en taze meyve ve sebzelerini kullanmanız gerekir. Ezilmiş ve çürümüş sebzeleri turşu yapımında kullanırsanız, kısa sürede bozulduğunu görebilirsiniz.

Sebzelerin Saplarını Kesmemek:

Mutfağın gizli kahramanı davlumbazlar: Alırken dikkat edin Mutfağın gizli kahramanı davlumbazlar: Alırken dikkat edin

Turşu yaparken sebze ve meyvelerin sap kısımlarını mutlaka kesin. Turşuya koyacağınız sebzelerde yumuşama olup olmadığını kontrol edin. Çürümüş, ezilmiş veya yumuşamış sebzeler, tüm turşunun çöpe gitmesine neden olabilir.

Sofra Tuzu Kullanmak:

Turşu yapımında küçük toz halinde satılan sofra tuzlarını kullanmayın. Bunun yerine kaya tuzu olarak bilinen büyük ve sert parçalı tuzları kullanın. Kaya tuzu hem turşunun lezzetini, hem de dayanıklılık süresini arttırır.

Turşu kurarken en çok yapılan hatalar (1)_1280x720

Kavanozu Doldururken Boşluk Bırakmak:

Turşu hazırlarken kavanozun en alt kısmına doğranmış meyve ve sebzeler konulur. Üst kısımlara ise bütün halde bırakılan sebzeler yerleştirilir. Kavanozu dolduracağınız zaman aralarda boşluk bırakmamaya özen gösterin. Sebzeleri bastırarak yer açabilirsiniz.

Nohut Eklememek:

Turşu yapımında kullanabileceğiniz bir püf noktası var. Turşu kavanozunun dibine veya aralarına 9-10 adet nohut serpiştirerek sebzelerin daha çabuk olgunlaşmasını sağlayabilirsiniz.

Kapağı Doğru Kapatmamak:

Turşu kavanozları hazırladınız ve kapağı kapattınız. Burada dikkat edilmesi gereken nokta kapağın hava almayacak şekilde kapatılmasıdır. Aynı zamanda turşular fermantasyonu tamamlayana kadar kapaklar açılmamalıdır.

Turşu kurarken en çok yapılan hatalar (3)_1280x853

Turşu kurmanın püf noktaları:

İstediğiniz sebzenin hatta bazı meyvelerin turşusunu yapabilirsiniz yada karışıkta olabilir. Tamamen neyi sevdiğinize bağlı turşuya koyacaklarınız. Turşunun çeşidine karar verdikten sonra pazardan manavdan kesinlikle en tazesini almalısınız taze olması çok önemli, sebze meyvelerinizi güzelce yıkayın, büyükleri doğrayın, biber, kornişon, fasülye gibi bütün koyacaklarınızı bir iğne vaya küçük sivri uçlu bir bıcakla mutlaka delın içine su girmesi için. Turşulukları kavanozunuza dizerken aralarına mutlaka nohut ve sarımsaklarınızı ekleyin. hepsini altına veya üstüne koymak yerine ara ara karıştırmanız turşunuza eşit etki edecektir çünkü.

Suyunu ve tuzunu ayarlama yine çok önemlidir. Bir litre suya bir yemek kaşığı dolu olacak ama tepeleme değil tuz, yarım çay bardağına yakın sirke ilave edin. Sirke istege bağlıdır çok sevenler fazla az sevenler az hiç sevmeyenler sirke koymayıp libon dilimi tercih edebilir. 

Editör: Saliha Kara