KÜLTÜR-SANAT

Türkiye’nin UNESCO dünya mirası listesinde yer alan görülmesi gereken şehirleri

UNESCO’nun belli kriterlere göre seçip korunması gereken önemli değerler listesinde ülkemizden pek çok miras var.

Abone Ol

1.Göbeklitepe / ŞANLIURFA

Göbeklitepe’nin keşfi sadece ülkemizde değil dünyada da merak edilen bir konu. Göbeklitepe dünyanın bilinen ilk tapınak ve inanç merkezi olarak kabul ediliyor. Bu arkeolojik alan Mezopotamya’daki ilk şehirlerden 5 bin yıl, Mısır Piramitleri’nden 7 bin 500 yıl, Malta Adası’ndaki tapınaklardan 6 bin 500 yıl, Stonehenge’den ise 7 bin yıl daha eski. Göbeklitepe 2019 yılında UNESCO tarafından dünya mirası listesine girdi.

2.Cumalıkızık / BURSA

Cumalıkızık köyü, Bursa’ya bağlı bir köy. Osmanlı imparatorluğu döneminde kurulmuş bu tarihi köy, Uludağ’ın eteklerinde yer alıyor.  Taş ve ahşap malzemenin uyumlu şekilde kullanıldığı köy 2014 de dünya mirası olarak tescil edildi.

3.Hattuşa Antik Kenti / ÇORUM

Kuruluşu MO 17. Yüzyıla dayanan antik kent, Hitit imparatorluğunun başkenti olarak biliniyor. Hattuşa , bugünkü Boğazkale sınırları içerisinde yer alıyor. Hattuşa, büyük surlar, tapınaklar, kıraliyet sarayları gibi pek çok yapı barındırıyor.

4.Efes Antik Kenti / İZMİR

Efes Antik Kenti 2015 yılında UNESCO tarafından dünya mirasları listesine alındı. Antik Kent İzmir'in Selçuk ilçesi sınırları içinde yer alan önemli bir arkeolojik ve turistik alan. Tarihi ise MÖ 10. yüzyıla kadar dayanıyor.

5.Hierapolis Antik Kenti / DENİZLİ

Denizli'nin 17 kilometre kuzeyinde yer alan Hierapolis Antik Kenti'nin Arkeoloji literatüründe “Holy City” yani Kutsal Kent olarak adlandırılıyor. Bunun sebebi ise kentte bilinen birçok tapınak ve diğer dinsel yapının varlığı. Ülkemizin doğal güzellikleriyle ünlü turistik bölgelerinden olan Hierapolis Antik Kenti 1988’de listeye alınmıştır. Hierapolis Antik Kenti oldukça iyi biçimde korunarak günümüze ulaşmayı başarmıştır.

6.Nemrut Dağı Milli Parkı / ADIYAMAN

Adıyaman’da yer alan Nemrut Dağı Milli Parkı, önemli bir tarihi miras. Kommagene Krallığı döneminden kalan tarihi kalıntılar ve Nemrut Dağı zirvesinde ki devasa heykeller ise parkın en dikkat çekici özelliği. UNESCO dünya mirası listesine alınan bu heykeller, MÖ 1. yüzyılda Kommagene Kralı I. Antiochos tarafından yaptırılmıştır.

7.Mabetlerin kenti: Ani Harabeleri / KARS

Ani arkeolojik alanı Türkiye-Ermenistan sınırında yer alıyor. Ani harabeleri 2016 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yerini aldı. Kars'ın 44 kilometre doğusunda Ocaklı köyü bitişiğindeki Ani, “İpek Yolu üstündeki 100 bin nüfuslu Krallar Diyarı” olarak da biliniyor.

8.Selimiye Camii ve Külliyesi / EDİRNE

Selimiye Camii ve Külliyesi, Sultan II. Selim’in emriyle Mimar Sinan tarafından inşa edilmiştir. Selimiye külliyesi Edirne’nin merkezinde bulunuyor. 1568-1574 yılları arasında tamamlanan bu yapılar, Osmanlı mimarisinin estetik açıdan en başarılı örneklerinden biri olarak kabul ediliyor.