1-Karanlık Kanyon:Adrenalin tutkunlarının vazgeçilmez rotası KARANLIK KANYON (5)_1280x720
Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde bulunan Karanlık Kanyon,  doğal güzellikleri, taş yolu ve aktiviteleri ile turistlerin önemli rotaları arasında yer alıyor.
38 tünele sahip 7 kilometrelik taş yol da keskin virajları ve uçurumlarıyla dikkat çeken Karanlık Kanyon, UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi'nde yer alıyor. Rafting, kano, su kayağı ve zipline gibi birçok sportif aktivite de gerçekleştiriliyor.

2-Valla Kanyonu: 
Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesinde bulunan 12 kilometre uzunluğundaki Valla Kanyonunun, en yüksek noktası bin 200 metreye ulaşıyor. Nefes kesen manzaralarıyla tüm doğa tutkunlarının dikkatini çekti.

3- Şahinkaya Kanyonu:
Samsun'un Vezirköprü ilçesi sınırları içerisinde bulunan Şahinkaya Kanyonu Altınkaya Baraj Göleti üzerinde bulunuyor. Yaklaşık 450 metre derinliğinde ve bin 500 metre uzunluğunda olan kanyon, Altınkaya Baraj Gölü’nü ikiye bölüyor. Saha ve çevresi eko turizm açısından son derece zengin bir potansiyele sahip olan kanyon özellikle foto safari, sportif olta balıkçılığı, su altı dalış, yamaç paraşütü, yüksekten atlama, tekne gezisi, tırmanma ve doğa yürüyüşü gibi eko turizm etkinlikleri yapılabiliyor.

4- Köprülü Kanyon: 
Antalya’da Köprüçay’ın Bolasan köyü ile Beşkonak arasında bulunan Köprülü Kanyon, 14 km uzunluğu ve 100 metreyi aşan duvar yüksekliği ile Türkiye'nin en uzun kanyonları arasında yer alıyor. Başta, Türkiye’nin en önemli rafting rotalarından biri olan Köprüçay üzerinde rafting, kano ve kanyoning (kanyon geçişi) sporları olmak üzere çok çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapıyor.

5- İncesu Kanyonu: İncesu Kanyonu_1280x855
Çorum'un Ortaköy ilçesinde bulunan İncesu kanyonu, yaklaşık 12,5 km uzunluğuna ve 40-60 metre genişliğinde. Özellikle tek giriş ve çıkışı bulunan İncesu Kanyon Anadolu'nun en büyük Kibele kabartmasına da ev sahipliği yapıyor. Doğaseverler için güzel vakit geçirebilecekleri rafting ve doğa yürüyüşü gibi aktiviteleri bulunuyor.

6- Sapadere Kanyonu: 
Antalya'nın Alanya ilçesinde bulunan Sapadere Kanyonu, 750 metre uzunluğunda olup yaklaşık 400 metre yüksekliğe sahip. Kanyon, inşa edilen yürüyüş yolu ve mesire yerleri ile ziyaretçilerini ağırlıyor.

7- Kapıkaya Kanyonu 
Adana'nın Karaisalı ilçesinde yer alan Kapıkaya Kanyonu, yaklaşık 200 metre yüksekliğinde bulunuyor. Kanyonun ortasından Niğde-Ulukışla’dan doğan Çakıt Çayı geçiyor.

8- Çatak Kanyonu 
Kastamonu'nun Azdavay ilçesinde bulunan ve en önemli turizm değerlerinden olan Çatak Kanyonunun, 900 metre yüksekliğe sahip gözetleme alanı bulunuyor. Sonbaharda büründüğü renk cümbüşüyle kartpostallık görüntüler ortaya çıkıyor. Yerli ve yabancı ziyaretçilerin uğrak yeri olan Azdavay ilçesindeki Çatak Kanyonu doğa, fotoğraf ve macera tutkunlarının ilgisini çekiyor.

9- Arapapıştı Kanyonu:
Aydın’ın Bozdoğan ilçesinde bulunan Arapapıştı Kanyonu 380 metre yüksekliğe, 6 km uzunluğa sahip. Antik dönemden kalma şehir kalıntıları ile de tarih ve doğanın birleştiği kanyonun benzersiz bir doğa manzarası bulunuyor.

Munzur Vadisi Milli Parkı'nda yaban keçileri görüntülendi Munzur Vadisi Milli Parkı'nda yaban keçileri görüntülendi

10- Yazılı Kanyon Tabiat Parkı Yazılı Kanyon Isparta_1280x853
Isparta'nın Sütçüler ilçesinde bulunan Yazılı Kanyon Tabiat Parkı, 600 hektarlık bir alanı kapsıyor. Adından da anlaşılacağı gibi Kanyonun yan duvarlarında Bizans dönemine ait ibadet yapılan bölümler, sunak yerleri ve yazıtlar dikkat çekiyor.
Tarihi 'Kral Yolu'nun da geçtiği kanyon, tapınak, kaya yazıtları tabiat parkı, zengin bitki örtüsü ve seyrine doyum olmayan eşsiz doğal güzellikleriyle ününe ün katıyor.

Editör: Sena ERDOĞAN