Yollar kadar köprülerde tarihin en önemli unsurlarıdır. Kimileri fetih için kimileri halkları bütünleştirmek için yapılan köprüler hemen hemen her ilde sembol olmuştur. okurlarımızın çoğunda gönlünde taht kurmuş ilinde köyünde bir köprüsü vardır mutlaka. dilerseniz sizde yorumlara bu köprüleri ekleyebilirsiniz. Bu yazımızda günümüze ulaşmış sembol olmuş köptüreri derledik. Türkiye’de görmeniz gereken 6 tarihi köprü listemiz şöyle.

VARDA KÖPRÜSÜ – ADANA, KARAİSALI

köprü

Halk tarafından “Koca Köprü” olarak da bilinen, Almanlar tarafından yapıldığı için “Alman Köprüsü” şeklinde de adlandırılan Varda Köprüsü çelik kafes taş örme tekniğiyle inşa edilmiş.

1907 tarihinde yapımına başlanan köprünün bitiş tarihi ise 1912. 172 metre uzunluğundaki köprünün yüksekliği ise 99 metre. İstanbul-Bağdat-Hicaz demiryolu hattını tamamlamak için inşa edilen bu köprünün virajlı olması ilgi çekiyor.

JUSTİNİANUS KÖPRÜSÜ – SAKARYA

Çark Deresi (Melas Çayı) üzerinde yer alan Justinianus Köprüsü, Sangarius Köprüsü veya Beşköprü olarak da adlandırılıyor. Geç Roma döneminden kalan en görkemli yapılardan biri olan bu yapı kireçtaşından inşa edilmiş. 429 metre uzunluğa, 9,85 metre genişliğe, 10 metre yüksekliğe sahip olan bu köprü MS 562 yılında tamamlanmış.

MALABADİ KÖPRÜSÜ – DİYARBAKIR, SİLVAN

Artuklu dönemi yapılarından biri olan Malabadi Köprüsü, 1147 yılında Timurtaş Bin-i İlgazi tarafından yaptırılmış. 150 metre uzunluğundaki köprünün genişliği 7 metre, yüksekliği ise 19 metre.

Türkiye ve yakın doğudaki taş köprüler arasında en geniş kemere sahip olan Malabadi Köprüsü’nün iki tarafında, özellikle zorlu mevsim şartlarında kullanılan iki adet oda yer alıyor.

TAŞKÖPRÜ – ADANA

Kentin simgelerinden biri olan Taşköprü, Seyhan Nehri üzerinde yer alıyor. Roma İmparatoru Hadrianus tarafından yaptırılan köprünün muhtemelen MS 2. Yüzyılda inşa edildiğini belirtiliyor. I. Justinianus zamanında kapsamlı bir şekilde onarıldığı tahmin edilen Taşköprü’nün uzunluğu 310 metre, genişliği ise 11,7 metredir. 2007 yılında motorlu taşıt trafiğine kapatılan köprü, çok uzun yıllar boyunca antik ticaret yollarının önemli yapılarından biri oldu.

Son dönemin en popüler yapımları Son dönemin en popüler yapımları

KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN KÖPRÜSÜ – İSTANBUL, BÜYÜKÇEKMECE

Görmeniz gereken bir diğer köprü ise Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü. Mimar Sinan’ın eserlerinden biri olan bu köprünün inşası 1567 yılında tamamlanmış. 1915 yılında İngiliz askerleri tarafından havaya uçurulmak istenmiş ancak askerler Osmanlı devriyeleri tarafından yakalanmış.

636 metre uzunluğa 7,17 metre genişliğe sahip olan yapı 4 ayrı bölüm ve 28 kemerden oluşuyor. Mimar Sinan Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü için “eserlerim içinde şaheserimdir” ifadesini kullanmış.

UZUN KÖPRÜ – EDİRNE, UZUNKÖPRÜ

Ergene nehri üzerinde bulunan Uzun Köprü, Osmanlı İmparatorluğu’nun Balkanlar’a ilerlemesine doğal bir engel olan Ergene Nehri’ni geçmek için yapıldı. Anadolu ve Balkanları birbirine bağlayan köprü ilçeye de adını veriyor.

Padişah II. Murat’ın emriyle, başmimar Müslihiddin’e yaptırılan köprünün inşası 1426 yılında başlayıp 1443 yılında sona erdi. 174 kemerli Uzun Köprü, 1392 metre uzunluğu ile dünyanın en uzun taş köprüsü olma unvanını elinde tutuyor. 6,80 metre genişliğine sahip bu köprü 2015 yılında ağır vasıtaların geçişine kapatıldı.

Editör: Saliha Kara