Mafya hikâyelerinden savaş destanlarına bireysel başarılardan gizemi hala koruyan polisiye olaylara kadar birçok gerçek hikâye bize farklı duygular yaşatır. Tabii ki bazı gerçekler filmin senaryosunu yazılırken abartılıyor ama çoğu zaman hikâyenin gerçek ve tarihsel olaylarına sadık kalınıp beyaz perdeye bu şekilde aktarılıyor.

Hayatın içinden yaşanmış olaylara dayanan, gerçek hikâyelerden uyarlanan en iyi filmler listemiz sizlerle.

SCHINDLER’İN LİSTESİ (SCHINDLER’S LIST) – 1993

gerçek

Bu destansı tarihi drama, Alman bir sanayici ve Nazi Partisi üyesi olan Oskar Schindler fabrikasında çalıştırdığında 1000’den fazla Yahudinin hayatını kurtarmasını anlatıyor.

Son dönemin en popüler yapımları Son dönemin en popüler yapımları

Başrollerini Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes gibi yıldızların paylaştığı filmi Steven Spielberg yönetiyor.

CAN DOSTUM (INTOUCHABLES) – 2011

Film, bir yamaç paraşütü kazasından sonra felçli olarak kalan Philippe Pozzo di Borgo ile Cezayir’li bakıcısı Abdel Sellou –filmdeki ismiyle Driss- arasındaki beklenmedik bir şekilde gelişen dostluğunun gerçek hikâyesinden esinlenmiştir.

Yönetmenler, bu iki adamı bir belgeselde gördükten sonra hikâyeyi keşfetmişler. Fransa’da geçen hikâyenin danışmanlığını Philippe Pozzo di Borgo’nun kendisi yapmış.

PİYANİST (THE PIANIST) – 2002

Bir başka II. Dünya Savaşı konulu film de Piyanist. Roman Polanski’nin yönettiği film, Yahudi soykırımından kurtulan Wladyslaw Szpilman adlı Polonyalı Yahudi bir piyanist ve bestecinin hikâyesini anlatıyor.

Film, Szpilman’ın Nazi işgali altındaki Polonya’da Auschwitz’e gönderilmekten kaçmaya çalıştığı bir dönemi anlatıyor. Adrien Brody’nin muhteşem oyunculuğu ile En İyi Erkek Oyuncu Oscar’ını kazandığı film, bizlere duygusal ve çarpıcı anlar yaşatıyor.

CESUR YÜREK (BRAVEHEART) – 1995

13. yüzyıldan kalma bir savaşçı olan, İskoç direnişine liderlik eden ve gerçek hikâyesi Sir William Wallace’a dayanan bu filmi Mel Gibson yönetip oynuyor.

Tarihçiler, William Wallace’ın bir etek giymeyeceğini söylese de Mel Gibson oyunculuğu ve “Freedom” haykırışı hala kulaklarımızda.

PARA AVCISI (THE WOLF OF WALL STREET) – 2013

gerçek

Leonardo DiCaprio, filmin dayandığı otobiyografisini yazan Wall Street finansörü Jordan Belfort’u canlandırıyor. Film çoğunlukla, Belfort’un başarıya yükseliş hikâyesi ve yaşanan gerçek olayları izleyicilerine anlatıyor.

Yönetmen koltuğunda Martin Scorsese’nin oturduğu filmde Belfort’un eşlerinin isimleri değiştirildi.

12 YILLIK ESARET (12 YEARS A SLAVE) – 2013

12 Yıllık Esaret, 1841’de kaçırılıp köle olarak satılan siyah, özgür bir adam olan Solomon Northup’un trajik hikayesini anlatıyor. Film, Northup’un aynı adlı 1853 tarihinde yayınlanan anısına dayanıyor. Cesur senaryo, filmde doğru bir şekilde tasvir ediliyor ve kitaba sadık kalınıyor.

SPOTLIGHT – 2015

gerçek

Film, bir dizi araştırmacı gazeteci olan The Boston Globe’un Spotlight ekibine dayanıyor. Muhabirler, çocukları taciz eden Katolik rahiplerin davranışlarını ve ardından bu durumun rahiplerini korumak için Boston başpiskoposluğu tarafından örtbas edildiğini ortaya çıkarmaya çalışıyor.

ENİGMA (THE IMITATION GAME) – 2014

“Alan Turing, The Enigma” biyografisinden uyarlanan filmde Benedict Cumberbatch, bilgisayar biliminin babası sayılan Alan Turing’i canlandırıyor. Gerçek hayatta ve filmde Turing, Alman ordusunun Enigma makinesinin kodunun kırılmasına yardımcı oluyor ve savaşın gidişatını değiştiriyor.

SIKIYSA YAKALA (CATCH ME IF YOU CAN) – 2002

Leonardo di Caprio gerçek hikâyelerden uyarlanan karakterleri canlandırmayı gerçekten seviyor. Bu filmde ona Tom Hanks eşlik ediyor. 1960’lı yıllarda bir çek dolandırıcısı olan Frank William Abagnale Jr’ın farklı karakter ve mesleklere bürünerek çek sahtekârlığını nasıl yaptığını anlatıyor.

Bu yapımlar dışında size önereceğimiz gerçek hayattan uyarlanan filmler ise şöyle:

  • Bir Zamanlar Amerika’da (Once Upon a Time in America) – 1984
  • Çöküş (Der Untergang) – 2004
  • Yabana Doğru (İnto the Wild) – 2007
  • Rush – 2013
  • Savaş Vadisi (Hacksaw Ridge) – 2016
  • Otel Ruanda (Hotel Rwanda) – 2004
  • Diriliş (The Revenant) – 2015
  • Umudunu Kaybetme (The Pursuit of Happyness) – 2006
  • Akıl Oyunları (A Beautiful Mind) – 2001
  • Kaptan Phillips (Captain Phillips) – 2013
  • Donnie Brasco – 1997
  • Gizli Sayılar (Hidden Figures) – 2016
  • Sosyal Ağ (The Social Network) – 2010
  • Argo – 2012
  • Zodiac – 2007

Editör: Saliha Kara