Çemişgezek ilçe merkezinin batısında Tahar Çayı Vadisinin yukarıya doğru uzanan sarp kalker kayalarına konut amaçlı oyulmuş 20 civarında oda bulunmakta. İn deliklerinin kimler tarafından yapıldığı ise bilinmiyor.
Üç kat halinde sıralı odalar ve bu odaları aydınlatan büyük pencereler ile uzun koridorlardan oluşmakta olan odalar 2.5 metre genişlik ve 1.7 metre derinlikte yapılmış. Ayrıca su gereksinimini karşılamak üzere, kayaların arasından sızan suların toplandığı sarnıçlar, yukarıdaki odalara ulaşmak için kayalardan yapılan merdivenler ve galeriler bulunmakta. İki kısımdan oluşan İn Deliklerinin birinci kısmına dışarıdan merdivenle çıkılmakta. İkinci kısım çok dar olup, girişinde bir bekleme yerine rastlanılıyor. Bekleme yerinden sonra merdivenle uzun bir koridora çıkıyor, koridorun sağında ışık için pencereler, pencerelerin tam karşılarında oda kapılarını görüyorsunuz. Bu odaların bir kısmı düz tavanlı, bir kısmı ise tonoz biçiminde. Bu odaların en üstünde daha zor çıkılabilen ve diğerlerine görece daha büyük olan oda ise ‘Bey Odası’ olarak adlandırılmakta.
"Tahar Çayı üzerinde ekolojik olarak çok çeşitlilik var. Bölgede su samurlarını gözlemlerken, yaban keçilerin eşsiz güzellikleri ile büyülenebilirsiniz. İn Delikleri'nin ilçe turizmine çok olumlu etkisi var . Oldukça fazla ziyaretçi Çemişgezek'e İn Delikleri'ni görmek için gelmekte. Tarihi çok eskilere dayanan ve içinde önceden yaşam olan bu İn Delikleri'ne Derviş Hücreleri de deniyor ve buraların mutlaka görülmesi ve tarihin kokusunun alınması gerekiyor. Kazez, kaya odaların tarihi öneminin yanında fotoğrafçıların da görmesi gereken bir yer.
Kaynak; http://www.tunceli.gov.tr/