Tıkanan lavaboların birçok nedeni olabilir ancak sorunu çözmek aslında oldukça basittir. Düzenli şekilde lavabo temizliği yaparak kötü kokuların önüne geçebilirsiniz. 

1-) Gündelik Temizlik ve Kalıntıları Düzenli Toplama

Giderin tıkanıklık seviyesini artırmamak ve keskin kokulardan kurtulmak için kimyasal ürünler kullanmak adına her bulaşık yıkamanın ardından düzenli temizlik yapmanız faydalı olacaktır. Bunun için deliklerde biriken yemek ve diğer artıkları düzenli olarak temizlemeniz gerekir. Ayrıca sıcak su borularına kaçan artıkların erimesi içinde düzenli temizlik önemlidir. Lavabo tıkanıklığı deliklerin tıkarak suyun gitme hızının da düşmesine ve daha fazla pisliğin giderde birikmesine de neden olmaktadır. Bu durumun önüne geçmek için:

  • Her bulaşık yıkama sonrasında kalan artıkları peçete ile alıp çöpe atabilirsiniz. Bu sayede yemek artıkları giderde kalarak kötü koku oluşturamaz. Ek olarak bu işlemi lavabo açma işlemi öncesinde de yapmanız ve olabildiğince temizledikten sonra diğer işlemlere geçmelisiniz.
  • Lavabo giderinde bir şeyler varsa bunu lavabo açıcı tel yardımıyla temizleyebilirsiniz. Teli lavabo deliklerine sokarken bir yandan da sıcak suyun akmasını sağlayın.
  • Delikleri temizlerken sıcak su kirlerin daha hızlı akmasını sağlayacak ve açıcı etki yapacaktır.

Tıkanan lavaboyu açmak için en etkili 4 yöntem (1)_1280x640

2-) Karbonat ve Sirke

Tıkanmış lavabolar, kötü kokulara neden olur. Lavaboyu açmak ve lavabo giderinde oluşan kireci öncelemek için karbonat ve sirke oldukça etkilidir.

  • İlk olarak boş ve su akıttığınız lavabonun gider kısmına 1 fincan dolusu karbonat dökün.
  • Karbonatın tüm gider yüzeyine dağılmış olmasına dikkat edin. Deliklere bolca dökebilirsiniz.
  • Karbonatı döktüğünüz yerlere beyaz sirke veya elma sirkesi dökün ve karbonatın köpürmesini bekleyin.
  • Sirkeyle etkileşime giren karbonat, keskin bir koku ortaya çıkaracaktır. Bu kokuyu içinize çekmemelisiniz.
  • 3-5 dakika kadar bekledikten sonra lavabonun içini ve deliklerini süngerle silin. Ardından sıcak su dökün ve gideriniz açılacaktır.

3-) Tuz ve Sirke

  • İlk olarak lavabo deliklerine 1 çay bardağı kadar tuzu dökün. Tuzun deliklere girmesini ve delik kısmını kapatmasını sağlayın.
  • Tuzu döktükten sonra dilediğiniz sirke türünü tuzun üzerine dökün. Elma sirkesi veya beyaz sirke en etkili olanlardır.
  • Tuz ve sirke etkileşime girdiktne sonra lavabodaki kireç ile krileri temizleyecektir.
  • Bir süre bekledikten sonra kaynar su dökerek işlemi tamamlayabilirsiniz. Lavabo deliklerinin tıkanmasının önüne geçmek için her hafta bu yöntemi uygulayabilirsiniz.

Tıkanan lavaboyu açmak için en etkili 4 yöntem (2)_1280x851

4-) Lavabo Açıcı Ürünler

Tıkanmış lavaboları açmak için en etkili yöntemlerden biri de hazır lavabo açıcı ürünleri kullanmaktır. Sıvı ve toz şeklinde farklı çeşitleri bulunan bu ürünler, kısa sürede lavabo tıkanıklığını açmanızı sağlar. Toz lavabo açıcı ürünler genelde bir paket içerisinde 2 adet şeklinde sunulmaktadır. Paketten çıkan toz ürünü lavabo giderine dökün ve üzerine kaynamış suyu boşaltın. Çıkan kimyasal etkileşimi asla içinize çekmeyin. Gider açıldıktan sonra bir süre su akıtabilirsiniz.

Renklerin sarıdan kırmızıya yolculuğu: Sonbaharda mutlaka görmeniz gereken yerler Renklerin sarıdan kırmızıya yolculuğu: Sonbaharda mutlaka görmeniz gereken yerler

Temizlik için ihtiyacınız olan tüm ürünleri Çiçeksepeti’nde bulabilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Editör: Saliha Kara