Türk yemek kültürünün vaz geçilmezidir soğan. Yemekler onsuz lezzetsizdir. Tariflerde hep pembeleşinceye kadar denir o rengi gören azdır, sarı kahverengi ve sonunda siyah olur. İşte hata burada başlıyor. Meğer soğanı kavurmak lezzet değil zehir getiriyormuş. Halbuki soğanın çok güçlü faydaları varken. Öncelikle size faydalarını sayalım ki yaptığımız hatadan vazgeçebilelim.

Soğan hangi vitaminleri neleri içerir?

Soğan  özellikle A vitamini , C ve B vitaminleri açısından önemli bir kaynaktır. Ayrıca kükürt, iyot, kalsiyum, demir, folat, magnezyum, fosfor, potasyum ve antioksidanlar açısından da zengindir.

A vitamini hem enfeksiyonlara karşı bağışıklığı hem de göz sağlığını destekler B vitaminleri ise suda eriyen vitaminlerdir. B vitamini bağışıklık ve sinir sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olur. C vitamini ise özellikle kış mevsiminde hastalıklardan korunmaya destek olmaktadır.

Yemeklerde pişmiş olarak arpacık, beyaz ve kuru soğan tercih edilirken taze yeşil, kırmızı ve mor soğan salata yapımında, kahverengi soğan ise soğan suyu kürü hazırlanmasında kullanılır. 

Soğanı yağda kavuruyorsanız yandınız, bakın neler yapıyor (2)_1280x852

Soğan hangi hastalıklara faydalıdır? Soğanın faydaları nelerdir?

Yapılan çalışmalar soğanın içerdiği kuarsetin adlı antioksidan sayesinde yumurtalık, kolorektal gibi kanser türlerine yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olduğunu göstermektedir. Özelikle kırmızı soğan, vücuttaki sağlıklı hücrelere zarar veren serbest radikalleri ortadan kaldıran antioksidan maddeleri, kuru ve beyaz soğana göre daha fazla bulundurmaktadır.

Ayrıca soğanın içindeki kuarsetin, alerjik reaksiyonlara yol açan histaminin bağışıklık hücrelerinde salınımını engellemesine yardımcı olur. Böylelikle soğanın astım veya alerjik problemleri olan kişilerde bağışıklığı desteklemeye yardımcı olduğu bilinmektedir.

Soğanının içeriğindeki kükürt kan inceltici etkisi göstererek kalp kriziyle inme riskini artıran plateletlerin birikimini önler. Soğandan alınan kükürtün hipertansiyon başlangıcını geciktirme ve azaltmaya yardımcı olduğu diğer çalışmalarla tespit edilmiştir.

Soğanın kansere olan faydaları nelerdir?

Yapılan çalışmalarda allium sebzeleri özellikle mide ve kolorektal kanserlerle ilgili olarak kapsamlı bir şekilde incelenmiştir. Asya Pasifik Klinik Onkoloji Dergisi'nde 2019 yılında yapılan bir araştırma, kolorektal kanserli 833 kişiyi, hastalığı olmayan 833 kişiyle karşılaştırmıştır. Araştırmacılar, soğan gibi allium sebzelerini düzenli olarak tüketenlerde kolorektal kanser riskinin %79 daha düşük olduğunu bulmuşlardır.

Daha birçok faydası vardır ama gördüğünüz gibi bağışıklık ve kanser üzerine ne kadarda etkili. Gelelim başlığımıza Soğanı yağda kavuruyorsanız yandınız evet aynen de öyle imiş

Soğanı yağda kavurmanın zararları

Sunumuyla göz kamaştıracak lezzetiyle dillere destan olacak bir tatlı tarifi krem karamel Sunumuyla göz kamaştıracak lezzetiyle dillere destan olacak bir tatlı tarifi krem karamel

Tüketirken soğanı yağda kavurmak yapılan en büyük hatalardan biridir. Yağda kavurma esnasında yağ yanar. Yağ yandığı için kanserojen maddeler daha çok ortaya çıkar. Kızartmada olduğu gibi soğanı da yağda kavurmak sağlıklı değildir. Sağlıklı ve lezzetli olsun derken kendimizi sevdiklerimizi kanser ediyoruz.

Peki nasıl yapmalıyız: Soğanlı yemek yapılırken tüm sebzeler tencere birlikte çiğden konularak yapılmalıdır. Sebzelerin pişme esnasında saldıkları su ile de zaten soğan pişmektedir. Etli bir yemek yapılırken de eti sotelerken yine etin bıraktığı su ile soğan kendi halinde pişmektedir.

Editör: Saliha Kara