Refleksoloji; ayak, el ve kulaklarda bulunan özel refleks noktalarına basınç uygulayarak bu noktalarla bağlantılı olan organ ve sistemlerin tedavi edilmesini amaçlayan bir yöntemdir. İlk kez 5000 yıl önce Çin’de uygulanmaya başladığı düşünülen refleksolojinin uygulandığına dair ilk kanıt ise Mısır papirüslerinde ortaya çıkmıştır.

Refleksoloji Noktaları

El, ayak ve kulaklarda bulunan refleksoloji noktaları vücutta bulunan belli organlara, sistemlere ve kemiklere karşılık gelmektedir. Bu anlamda, organ ve sistemler üzerinde etki yaratabilmek amacıyla el ve ayakların alt, üst ve yan bölümlerine; kulakların ise gözle görülebilen noktalarına masaj uygulanmaktadır. Refleksoloji ayak, el ve kulaklardaki refleks noktalarının haritaları üzerinden uygulanmaktadır. Organ ve sistemlerin yansıdığı noktaların en geniş olduğu bölüm ayaklardır. Vücudu dikey olarak temsil eden sağ ve sol ayaklarda farklı organlar uyarılmaktadır. Kalp başta olmak üzere vücudun sol tarafından bulunan tüm organlar sol ayakta, karaciğer gibi sağ tarafta yer alan organlar ise sağ ayakta temsil edilmektedir. Eldeki refleksoloji noktaları ise on basınç bölgesinden oluşur.

Organlar, kemikler ve sistemler ile el, ayak ve kulakların birbiri ile bağlantı içinde olması ise sinir uç noktalarıyla mümkün olmaktadır. Sinir uçlarına el ve parmaklarla yapılan basınç ya da ovma işlemleri elektrokimyasal uyarı açığa çıkarmaktadır. Nöronlar da bu uyarıyı sinir uçlarının bağlantılı olduğu organlara ulaştırmakta ve onları uyarmaktadır.

Aslından refleksoloji, akupunktur tedavisinin de temelini oluşturmaktadır. Refloksoloji her ne kadar her hastalığa şifa olmasa da uzmanlar, uyku sorunları, yüksek tansiyon sorunları olanlar ve strese karşı çok güçlü tedavi olanağı sunduğunu söylemektedirler.

Refloksolojinin böbreklere ve bağırsaklarda kan akış hızını arttırdığı ve buna bağlı olarak da diyaliz hastalarında pozitif değişikliklere neden olduğu, kan basıncının düşürülmesiyle büyük ölçüde rahatlama sağladığı, göğüs hastalıkları ve diyabet hastalarında ağrıları azalttığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Karaciğer yağlanmasına ilaçsız çözüm: Sabah, öğlen, akşam bir bardak için Karaciğer yağlanmasına ilaçsız çözüm: Sabah, öğlen, akşam bir bardak için

Hangi noktalar hangi organlara etki ediyor?

Ayaklarımızda hangi nokta hangi organımızı temsil ediyor (1)_1280x853

Ayağımızdaki 6 hassas noktayı masajla uyararak vücudumuzda önemli derecede rahatlama sağlayabiliriz. Büyük ayak parmağımıza masaj yaparak iştahımızı kontrol altına alabilir ve doğru aerobik hareketlerle kilo vermeyi sağlayabiliriz. Sol ayak başparmağının ortası hipofiz bezinin giriş noktasıdır. Herhangi bir hormon düzensizliği var ise bu noktaya masaj yaparak bu dengesizliği kontrol altına almaya çalışabiliriz. Büyük ayak parmağımızın tabanına masaj yapmak ile tiroit bezine masaj yapmak neredeyse aynı şeydir. Dengesiz olan tansiyonu düzeltir ve çok stresli bir yapıya sahipsek gevşememizi sağlar. Ayaklarımızın iç kısımları adrenalin hormonu ile doğrudan bağlantılıdır ve buraya masaj yaparak enerji seviyemizi maksimum hale getirebiliriz. Topuk bölgesine masaj yapmak boşaltım sistemimizi aktif hale getirir ve vücudumuzdaki toksinlerden kurtulmaya büyük ölçüde etki eder. Ayaklarımızın orta noktası ise diyafram ile doğrudan doğruya bağlantılıdır. Buraya masaj yapmak stresle baş etmenin en iyi yoludur.  İyi sonuçlar elde etmek için her gün düzenli olarak bu bölgelere masaj yapmak hem daha sağlıklı olmamızı sağlar hem de sağladığı gevşeme sayesinde stresten daha az yıpranmamıza olanak sağlar.

Refleksoloji Faydaları Nelerdir?

Refleksolojinin zihinsel ve fiziksel faydaları şu şekildedir:

  • Anksiyete ve stresi azaltmaya yardımcı olmak,
  • Ağrı ve acı hissini azaltmak,
  • Endorfin üretimini artırarak vücudun rahatlamasını sağlamak,
  • Ruhsal ya da fiziksel nedenlere bağlı uykusuzluk ve yorgunluğu azaltmak,
  • Kronik ya da kronik olmayan hastalıklarda uygulanan tedaviyi desteklemek,
  • Detoks etkisi yapan lenf dolaşımını hızlandırmak,
  • Kan dolaşımını düzenlemek,
  • Kan basıncını düzenlemek,
  • Vücut sağlığı için faydalı hormonları artırmak,
  • Vücudu hastalıklardan koruyan bağışıklık sistemini uyarmak,
  • Dolaşım, boşaltım, sinir ve dolaşım sistemini uyarmak,
  • Vücutta bulunan toksinleri azaltmak,
  • Migren ve baş ağrılarının şiddetini azaltmak,
  • Zihinsel fonksiyonları uyararak konsantrasyonu artırmak,
  • Eklem hareketliliğini artırmak,
  • Adet öncesi semptomları ve adet sancılarını azaltmak.

Ayaklarımızda hangi nokta hangi organımızı temsil ediyor (2)_1280x853

Editör: Saliha Kara