Tarihte ilk video 24 tane fotoğraf karesinin birleştirilerek 1 saniyelik görüntü elde edilmesi ile oluşturuldu. Auguste ve Louis Lumière isimli iki kardeş 28 Aralık 1895’te toplu bir film gösterimi gerçekleştirdi. Bu sayede ilk defa birden fazla kişi bir arada film izleme deneyimini yaşadı.

Sinema, dijital platformlar, internet fark etmeksizin filmler eğlence ve sanat formu olarak hayatımızın ayrılmaz bir parçası. Peki, sinemanın kökleri nereye dayanıyor?  İlk film nasıl ortaya çıktı?

Büyülü sinema dünyasının ilk adımları ne zaman atıldı?

Sinemanın kökleri 28 Aralık 1895 tarihine dayanıyor. O dönemde henüz fazla tanınmayan Auguste ve Louis Lumiere kardeşler, icat ettikleri sinematograf adlı cihazı kullanarak ilk filmlerini çektiler.

Sinematograf nedir?

Bu cihaz film yapımında kullanılan kamera ve projeksiyon makinesinin birleşimidir.

“Bir Trenin La Ciotat Garına Varışı”

Gökteki ve yerdeki ölümsüz peygamberlerin gizemli yolculukları: İdris, İsa, Hızır ve İlyas Gökteki ve yerdeki ölümsüz peygamberlerin gizemli yolculukları: İdris, İsa, Hızır ve İlyas

Lumiere kardeşlerin çektiği, ve gösterimini yaptığı "Trenin Gara Girişi" adlı film, sinema tarihinin en önemli kilometre taşlarından biri. Buharlı bir trenin Fransa’daki Cioat kasabasına varış ve yolcuların karşılanmasını anlatan bu eser yaklaşık 50 saniye sürüyor. Kısa gibi görünen bu adım ise sinemanın büyülü kapılarını açan ilk adım.

Sinematografiden önce ilk film deneyimi Kinetoskop

İlk çekilen ve gösterimi yapılan bu filmin öncesinde ise Kinetoskop ile film görüntüleme keyfi yaşanıyordu. Ancak bunun sistemi farklıydı. Bu cihaz sadece bir kişinin, makinenin tepesinde bulunan bir delikten içeriye bakması yöntemiyle çalışmaktaydı, tek başlarına boynu eğik biçimde film izlemekten yorulan insanlar, Lumière Kardeşlerin kinetoskopa bir alternatif olarak ürettikleri “Sinematograf” cihazına ilgi göstermeye başladılar.

Tarihin ilk bilim kurgu filmi hangisi?

George Melies tarafından yönetilen 1902 yapımlı “Aya Seyahat” isimli film tarihteki ilk bilim kurgu filmi olma unvanına sahip.

Editör: Yasemin Dülgeroglu