Sağlıklı ve güçlü saçlar için doğru deri bakımı yapmak önemli. Ancak bazı durumlarda ne kadar dikkat edilirse edilsin saç derilerinde egzama, kepek, kaşıntı olabiliyor. Sağlıklı saçlar her insanın hayali, durum böyleyken saç dökülmeleri, egzama, kaşıntı, hatta mantar canınızı sıkabilir. Üstelik bu durum tahmin ettiğinizden daha önemli bir sağlık sorununun habercisi olabilir.

Saç diplerindeki egzama, kepek ve kaşıntının ortaya çıktığı faktörler:

Saç derisinin kuruması, kaşıntıya kuruluğa ve kepeklenmeye yol açar.  Özellikle kış aylarında artan bu durum nemin düşük olmasına da bağlı olarak ortaya çıkar.

Çeşitli mantar türleri saç derisinde enfeksiyonlara sebep olur. Bu enfeksiyon durumu deride kaşıntı, kızarıklık ve kepeklenmeye neden olacaktır.

Pek çok saç bakım ürünü kullanıyoruz. Bu ürünlerin içinde ki bazı maddeler alerjik reaksiyonların ortaya çıkmasına ve tahrişe neden olabilir.

Stres vücudun her noktasını etkilediği gibi saç derisini de etkiler. Stres kişilerin bağışıklık sistemini etkileyerek saç derisindeki hassasiyeti artırabilir ve egzama gibi durumların ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Ergenlik dönemi, hamilelik veya menopoz gibi hormonal değişiklikler yaşanılan dönemlerde de saç derisindeki yağ üretimini etkilenir ve egzama olabilir.

İçtiğiniz suyu mutlaka zenginleştirin! İçtiğiniz suyu mutlaka zenginleştirin!

Bitmek bilmeyen bir saç derisi kaşıntısı yaşam kalitenizi mutlaka kötü etkileyecektir. Sağlıklı saçlara sahip olabilmek için saçlarınıza çok iyi bakmanız ve beslenme düzeninize dikkat etmeniz gerekir.

Saç dibi kaşıntısını ciddiye almanız ve önemsemeniz gerekir. Çünkü saç diplerindeki kaşıntı mantar gibi ciddi hastalıkların habercisi olabilir.

KAYNAK, ÇITÇIT KULLANIMI VE ÖRGÜ SAÇLAR DA KAŞINTI YAPABİLİR

Uzmanlar saç derisinde meydana gelen kaşıntılı sivilcelerin kaynak ve sıkı saç örgülerinden de olabileceğini belirtiyor.

SAÇ MANTARI

Tinea adı verilen bir mantar türü olan bu saç mantarı, ciltte enfeksiyona yol açar ve bunun sonucunda da deride yuvarlak kırmızı sivilceler oluşur. Bu mantar türü oldukça hızlı büyür ve yayılmasını engellemenin tek yolu hemen teşhis etmek. Saç mantarları iltihaplı olabilir. Bu durumlarda mutlaka doktor desteği almanızda fayda var.

Editör: Yasemin Dülgeroglu