Ailelerinin ve öğretmenlerinin kendilerini sevmesini isteyen çocuklar onlardan aldıkları geri bildirimlerden oldukça etkilenirler. Özellikle 24 ve 36 aylık bebeklerde övgü sözcükleri gelişimlerini desteklemekte.  Gelişen bebeklerde övgü işe yarasa da, ilerleyen yaşlarda övgü tam tersi etki yaratabiliyor.

Yaş büyüdükçe övgünün övgüye bakış açısının değiştiğini düşünürsek övgü sözcükleri kullanırken de dikkat edilmesi gereken durumlar var. Peki, çocukları överken nelere dikkat etmek gerekir? İşte cevabı…

Doğal yetenekleri övmemek gerekir

Doğal yetenekleri konusunda övgü veya yergi alan çocukların motivasyonları en küçük başarısızlıkta düşebilir. Böyle çocuklar çevresindekilere sürekli başarısını göstermek isterler.

Yanlış övgüler özgüven eksikliğine sebep olur

Bilim insanları açıkladı: Diyet yapmadan kilo vermeniz artık mümkün! Bilim insanları açıkladı: Diyet yapmadan kilo vermeniz artık mümkün!

Çocukları överken kullanılan kelimeler oldukça önemli. Kendi değerlerini bu sözcüklerle bağdaştıran çocuklar yaş büyüdükçe daha da çoğalır. Bu durum da ilerleyen süreçlerde kendileriyle ilgili olumsuz inançlar oluşturmalarına, özgüven eksikliğine, kaygı bozukluklarına ve depresyona sebep olabilir.

Gayretin taktir edilmesi gerekir

Doğal yetenekleri övmek yerine çocuğun ortaya koyduğu çabayı övmek ve çocuğun öz değerlerine ilişkin imalarda bulunmaktan uzak durmak gerekmekte.

Çocukların bir işi başarması için gerekli olan ve gereksiz olan iki durum var. Bunlardan gerekli olan motivasyonken gereksiz olanı kıyaslamadır.

Motivasyon

Çocuklara bir iş yaparken o iş için gösterdiği çabaya hayran kaldığınızı söylemek doğru bir davranış ve onu motive eder. Yanlış yaptıklarında da sorunu çözebilmeleri için yapıcı eleştiride bulunmak gerekir. Dile getirilecek ifadeler elbette yaşa bağlıdır. Okul öncesi çocuklar açısından her türlü övgü onları motive edebilir, ama biraz daha ileri yaşlarda durum değişir.

Kıyaslama

Çocuklara kıyaslama yaparak diğerlerinden iyi olduğunu söylemek iyi gibi görünse de yanlış bir davranış. Kıyaslamalı övgünün motivasyonu kırdığı, ileride kolay alıştırmaları tercih etmelerine yol açtığı ortaya koyuldu.

Editör: Yasemin Dülgeroglu