YAŞAM

Nefis Aşure tarifi: Asla kararmıyor!

Muharrem ayının vazgeçilmez lezzeti aşure tencereleri kaynıyor. Aşure yapmak aslında sanıldığı kadar zor değil. İşte kararmayan aşure için püf noktalarıyla tarif…

Abone Ol

Muharrem ayının vazgeçilmezi aşure tarifi en çok araştırılan tarifler arasında Bu ayın bereketini paylaşmak isteyenler evinde aşure kaynatıyor. Peki, aşure nasıl yapılır?

Aşure yaparken en önemli şey kullanılan malzemeler. Çünkü bazı meyveler karararak aşurenin de rengini karartır. İşte püf noktalarıyla kararmayan aşure tarifi…

AŞURENİN PÜF NOKTALARI

Öncelikle incirin aşureyi karartmamasını istiyorsanız inciri biraz sıcak suda bekletin. Ardından suyunu süzüp tencereye öyle ekleyin. Aşurenin rengini açmak için süt kullanılabilirsiniz.

KARARMAYAN AŞURE TARİFİ:

Malzemeler:

12,5 su bardağı litre su

500 gr. buğday

350 gr. toz şeker(2 su bardağından iki parmak eksik)

İÇ MALZEMELERİ

2 su bardağı ayıklanmış ve haşlanmış nohut

1,5 su bardağı haşlanmış fasulye

100 gr. sarı üzüm

8 adet kuru kayısı (minik doğranmış)

100gr. dolma fıstığı

1 çay bardağı süt

2 çorba kaşığı gül suyu

Üzerini süslemek için

Şamfıstık tozu

100 gr. pikan cevizi

100 gr. turna yemişi (cranberry)

Kuşüzümü

Dolma fıstığı

Yapılışı:

Aşure tarifi için buğdayı ve nohutu bir gece önceden ıslatın. İki malzemeyi de çok iyi haşlayın. Buğdayı haşladığınız ilk suyu kullanmayın, rengini koyulaştırır. Fakat ikinci suyu kıvamı için kullanabilirsiniz.

Haşlanan nohuta ve buğdaya diğer iç malzemeleri ve şekeri ilave edin.

Tüm bu karışımı yoğun bir kıvam alıncaya kadar 30 dakika daha kaynatın. Daha sonra gül suyu ve süt ekleyerek ateşten alın. Kesinlikle nişasta veya un gibi yoğunlaştırıcı kullanmayın.

Aşureyi servis kaplarına sıcakken kepçe yardımıyla paylaştırarak soğumaya bırakın.

Soğuyan aşure kaplarının üzerini şamfıstığı tozu, pikan cevizi, 100 gr. turna yemişi (cranberry), kuşüzümü ve dolma fıstığı ile süsleyin.