Gerçek ismi Fatma Seher olan kara Fatma, 1888 yılında Erzurum’da dünyaya geldi. Ahmed isminde bir Türk komutanı ile evlendi. Eşi ile birlikte çok önemli savaşlarda görev aldı. Fatma milli mücadelede büyük kahramanlık ortaya koydu. Eşi Sarıkamış harekatında şehit oldu. Milli mücadele zaferle bittikten sonra üsteğmen rütbesiyle taltif edildi. Kendisine İstiklal madalyası verildi. 1. Dünya savaşında görev almak istemesinden dolayı memnunluk duyan Atatürk, bu cesur girişimlerinden dolayı kendisine 'kara' lakabını verdi.

Üsteğmen görevine geldiği zaman kendisine bir maaş bağlandı ancak bunu kabul etmedi. Sadece ülkem bayrağım için mukaddesatım için mücadele verdim, dedi. Bu maaşını Kızılay’a bağışladı. Maalesef iler ki yıllarda şartların ağırlaşmasıyla evlatları ve torunlarının geçimini sağlamakta güçlük çekti.

CHP’nin tek parti iktidarı döneminde adeta açlığa ve sefalete mahkum edilen Kara Fatma, Rus Manastırı’na sığınmak zorunda kaldı.

Erdal Güzel'den alınan bilgilere göre, Türk kadın kahramanı 930-44 yılları arasında ciddi ekonomik sıkıntılar yaşadı. Huzurevlerinde kaldı. Kapıcılık olsa hamallık olsa dahi yapabilirim ifadelerini kullandı. 1955 yılında vefat etti. Aç ve sefil bir şekilde hayatı sona enerdi.

Üç, dörtten büyüktür Üç, dörtten büyüktür

 Kızılay’da 2014 yılında ahde vefa göstererek kendisine anıt mezar yaptırdı. Milli mücadele kahramanın Beyoğlu Kulaksız'da bulunan mezarının hali de içler acısı. Tahrip edilmiş fotoğrafı, mezarındaki yazıların silinmiş olması 'Kara Fatma'nın hayatının son döneminde yaşadığı vefasızlığın öldükten sonra da devam ettiğinin bir göstergesi.

Kaynak: İHA