Evinizi yenilemek ya da sıfırdan evinizi dekore etmek istediğinizde farklı malzemelerden üretilen mobilyalarla karşılaşırsınız. Genellikle MDF ve suntadan üretilen bu mobilyalar arasında seçim yapmak için bu iki malzemenin farkını bilmeniz, ona göre seçim yapmanız gerekir. Peki bu iki malzeme arasındaki fark nedir, hangisini seçmelisiniz, bu soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz!

Şıklık ve rahatlığı bir arada isteyenler için eşarp seçiminde önemli detaylar Şıklık ve rahatlığı bir arada isteyenler için eşarp seçiminde önemli detaylar

Sunta Nedir?

İlk olarak suntanın ne olduğundan bahsedelim. Sunta, temelinde odun talaşları bulunan ve asıl adı yonga levha olan malzemenin adıdır. Sunta, suni ve tahta kelimelerinin birleşiminden oluşan bir kelimedir. Lower density fiberboar, yani düşük yoğunluktaki levha anlamına gelen sunta, LDF olarak da adını duyabileceğiniz bir kelimedir. Bu malzeme, genelikle keresteye muadil olarak üretiliyor. İnsan eliyle üretilen bir malzeme olarak suntanın çeşitli özellikleri var.

MDF ve sunta arasındaki farklar

Mesela suntanın yapımı için kullanılan ahşap malzemenin oranı oldukça düşük. Ama ayrıca suntanın suya karşı dayanıklılığı da oldukça az. Yani sunta, nemlenirse ya da ıslanırsa ürün, deforme olur. Yapısal olarak sunta sert olsa da su ve neme maruz kaldığında yumuşar.

Sunta yapmak için öncelikle doğru ağacı belirlemek gerekir. Daha sonra ağaçlar makineler yardımıyla kırılıp parçalanan ağaçlar talaş büyüklüğünde kategorize edilip depolanır. Sonrasında kurutma işlemi gerçekleştirilip talaşlar, özel sertleştirici ve yapıştırıcı malzemeler ile birbirine karıştırılıyor. Kimyasallar eklendikten sonra da karışım kurutuluyor. Çok ince boyutta olanlar en alta olmak üzere talaş parçaları üst üste koyulur. Presleme de yapıldığında levhanın ana hatları ortaya çıkıyor. Sonrasında ikinci presleme yapılıyor ve gerekli basınç, sıcaklık uygulaması yapıldığında maddeler birbirine iyice yapışıyor. Tüm işlemler bittikten sonra pürüzsüzlük için zımpara yapılıyor ve uygun yerlerde sunta malzeme kullanılarak çeşitli mobilyalar yapılıyor.

Mdf Nedir?

Şimdi gelelim, MDF nedir sorusunun cevabına! MDF, orta yoğunlukta levha anlamına gelir. Medium density fiberboard’un kısaltması olan MDF, bir tür ahşap mobilya malzemesidir. MDF’nin %90’ı odundan oluşur. MDF yapımında; yumuşak ve sert yapılı ağaçlar belirli ölçüde işlemlerden geçerek farklı şekillerde üretim için hazırlanır. Yoğun buhar ve özel bıçaklar ile odun parçaları, liflere ayrılır. Daha sonra bu parçalar, yapıştırıcı ve sertleştiriciler ile birbirine karıştırılır.

MDF ve sunta arasındaki farklar

Ortaya çıkan karışım kurutma işleminden geçirilip nem oranı doğru seviyeye getirilir. İşlemler sonucunda lifler, homojen bir şekilde seriliyor ve presleme işlemi ile lifler birbirine yapıştırılıyor. Son aşamada, presleme işleminden sonra levhalar soğumaya bırakılıyor. Daha sonra ürün, kullanım yerine uygun olarak şekillendirilip zımparalanıyor ve hazır hale gelmiş oluyor. MDF, yoğun bir yapıya sahip olduğu için su ve neme karşı dayanıklılığı daha fazladır. Bu yüzden nemli ya da ıslak ortamlarda hızlıca bozulmuyor ve dayanıklılık gösteriyor.

MDF ve Sunta Arasındaki Farklar

Hem MDF hem de sunta, evde güvenle kullanabileceğiniz ürünlerdendir. Yukarıda hem MDF’yi hem suntayı yakından tanıdık. Şimdi birkaç madde ile bu ürünlerin farkından da bahsedelim!

MDF ve sunta arasındaki farklar

MDF ve suntanın farklarını da şu şekilde sıralayabiliriz:

  • MDF ısıya karşı yüksek bir dayanıklılığa sahiptir. Isı ile temas ettiğinde kolaylıkla bozulmaz.
  • Suntaya göre MDF, neme ve suya karşı daha dayanıklıdır. Suya ve neme karşı daha dayanıklı olduğu için de böyle ortamlarda hızlıca bozulmaz göstermez. Sunta ise neme ve suya karşı daha dayanıksız bir maddedir.
  • MDF, düz bir yüzeye sahiptir. Özellikle mobilya sektöründe düz yapılı malzemeler çok daha kullanışlıdır. Dokusu da pürüzsüz olduğu için farklı mobilyaların yapımında kullanmak mümkündür.
  • Yapısı pürüzsüz olan MDF’yi boyamak da çok daha kolaydır. Düz ve pürüzsüz yapısıyla kusursuz bir boyama işlemi için uygundur.
  • MDF’yi şekle sokmak daha kolaydır. Özellikle dekoratif ürünler için kullanışlıdır. Maliyeti daha düşüktür.
  • Ağırlık olarak MDF, ağır bir malzemedir. Yoğun bir lif yapısına sahip olduğu için daha ağırdır.
  • Vida tutma performansı açısından MDF, suntaya göre daha daha elverişlidir.
  • Sunta, daha az yoğun bir malzeme olduğu için MDF’ye göre daha hafiftir. Taşıması daha kolaydır.
  • Suntanın içinde boşluk kalma olasılığı fazla olduğu için sağlamlık oranı biraz daha düşüktür.
  • MDF’nin taşıma kapasitesi suntaya göre daha fazladır.

Editör: Saliha Kara