Malatya

Malatya’nın meşhur dövme pilavının lezzet sırrı

Dövmenin pilava dönüşüm hikayesi

Abone Ol

Malayta yöresel lezzetleriyle oldukça meşhur bir yöremiz. Lezzet fikrinde bugün yörenin oldukça meşhur olan dövme pilavının sırrını sizlerle paylaşacağız. Öncelikle dövme nasıl yapılır onu belirteceğiz;

Halk arasında gendime adı verilir. Buğday yıkanır, kurutulur, ayıklanır, değirmende biraz ezilmek suretiyle elde edilir. Genellikle çorbalarda, bazen da pilav yapımında kullanılır.

Dövme pilavının tarifi;

Usul - 1
Ölçüler:
1 boyun (koyun) eti
750 gr. dövme (akşamdan ıslatılır)
4 kaşık tereyağı
3 yemek kasığı salça
Tuz
Karabiber

Yapılışı :

Boyun parçalara ayrılır, yıkanır bir tencerede ateş üzerine konur, bıraktığı suyu çekince iki kaşık yağ ilave edilir, kızartılır. Salça konur, su ilave edilerek pişirilir. Süzgeçten geçirilerek et suyu bir başka tencereye alınır. Et suyuna tuz atılarak dövme ilâve edilir, pişirilir. Suyu tamamen çektirilir. Kalan yağ yakılarak, üzerine gezdirilir. Servis tabağına alınır, üzerine parçalanmış boyun etleri eklenir ve sıcak olarak servis yapılır.

Usul II
Ölçüler:
500 gr. dövme
1 çay bardağı nohut
1 çay bardağı fasulye
4 kaşık tereyağı
3 kaşık salça veya
4-5 tane domates
2 bas kuru soğan
4-5 tane yeşil biber

Yapılışı :

Akşamdan ıslatılmış dövme, fasulye ve nohut bir tencerede ateşe konur, üzerine 2-3 parmak geçecek kadar su ilave edilerek; tuz atılır ve pişirilir. (Suyu tamamen çektirilir.)
Diğer tarafta geniş bir tavaya yağ konur küp seklinde doğranmış soğan sarartılır, doğranmış biberle de birkaç kez karıştırıldıktan sonra kabuklan soyulmuş küp seklinde doğranmış domates veya salça ilâve edilerek karıştırılır. Domatesli harç hazırlandıktan sonra pişirilmiş olan dövme karışımı ilâve edilerek karıştırılır. Gerekirse tuz, karabiber atılır, servis tabağına alınır. Sıcak olarak servis yapılır.

Not: Dövmenin halk arasındaki adi gendimedir.

Kaynak; http://www.malatya.gov.tr/