Cips tüketimi özellikle büyüme, gelişme çağındaki çocukların sık tükettiği bir atıştırmalık. Çocukların böyle sık olarak cips tüketimesi hem gelişimlerine negatif etkide bulunuyor hem uzun vadede çocukluk çağı obezitesi dediğimiz duruma neden oluyor. Cips özellikle diyabet, tansiyon yüksekliği, kalp damar hastalıkları, felç gibi hastalıkların riskini artırıyor. Uzmanlar bu tehlikeden kesinlikle uzak durulması gerektiğini belirtiyor. İçerisinde katkı maddesi yer alan bu ürünlerin obezite başta olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkardığı ifade ediliyor.

BÜYÜME ÇAĞINDA CİPS TÜKETİMİ

Umanalar, cips tüketiminin özellikle büyüme, gelişme çağındaki çocuklarda oldukça sık olduğunu ve bu durumun çocukların gelişmelerine negatif etkide bulunduğunu söylüyor. Cipsler zaten yağdan ibaret. Dolayısı ile kötü hastalıklara davetiye çıkarıyor.

KANSERE SEBEP OLABİLİR

Sağlıksız beslenme alışkanlıkları hastalıkları da beraberinde getiriyor. Cips gibi zararlı bir yiyeceğin sürekli tüketilmesi ileride çok ciddi hastalıklara sebep olabilir. Cipsin içerisinde akrilamid denilen bir kimyasal madde var. Bu özellikle plastik sanayiinde ve sigaranın içerisinde bulunan en zararlı kimyasal maddelerden. Buna uzun süre maruz bırakılan çocuklarda ilerleyen zamanlarda kanser gelişme riski, damar ve iltihabi hastalıklar oldukça yoğun görülüyor. Öte yandan içerisinde ki kanserojen maddeler ilerleyen dönemlerde kanser hastalığına kapı açabilir.

Dereotu doğanın şifası, ama dikkat! Dereotu doğanın şifası, ama dikkat!

DİYABETE SEBEP OLABİLİR

Çocuklarda paketli gıda tüketimi özellikle de cips tüketimi oldukça fazla. Cipsler içerisinde tuz çok fazla ve monosodyum glutamat içerir. Bu da yedikçe yiyelim psikolojisiyle insanlarda aslında daha fazla cips yemeye teşvik eder. Durum bu olunca diyabet riski de artar. Uzmanlar aslında özellikle çocuklar olmak üzere herkesin evde hazırlanan sağlıklı atıştırmalıkları tüketmesi gerektiğini belirtiyor.

Editör: Yasemin Dülgeroglu