Bebeğinize çorap giydirirken dikkat! Bebeğinize çorap giydirirken dikkat!

Bu sebeple son yıllarda kronik hale gelen ve sık görülen bir hastalık var. Kronik yorgunluk sendromu. Kişinin sürekli olarak kendini bitkin ve mutsuz hissetmesi, dinlenmekle bile kendini iyi hissedememesi gibi sorunlarla ortaya çıkan bir durum.

Kronik yorgunluk nedir?

Kronik yorgunluk; kişinin yeteri kadar dinlenmesine rağmen sürekli olarak kendini yorgun hissetmesi, iş verimliliğinin düşmesi, sürekli isteksizlik ve sosyal hayattan uzaklaşma, gibi belirtilerle kendini gösteren psikolojik durum. Bazı hastalarda yalnızca hafif yorgunluk ve isteksizlikle kendini gösterirken ileri düzey hastalarda kişinin günlük aktivitelerini dahi yapamaz hale gelmesi ve neredeyse bakıma muhtaç olması şeklinde ortaya çıkar. Kronik yorgunluk sendromu genellikle yoğun iş temposuna sahip kişilerde, üst düzey sorumluluk gerektiren işlerde çalışanlarda, stresli bir iş hayatına sahip üst düzey yöneticilerde görülür. Sendromun psikolojik boyutunun yanı sıra zihinsel ve fiziksel etkileri de söz konusudur.

Kronik yorgunluk belirtileri neler?

·         Sürekli bitkinlik ve uyku hali

·         Kas ve eklem ağrıları

·         Karın ağrısı

·         Enerji kaybı

·         Mide bulantısı ve kusma

·         Uyku düzeninde ve kalitesinde bozukluklar

·         Bağışıklık sisteminin güçsüzleşmesi

·         Bağırsak düzeninde bozukluklar

·         İş yaşamına karşı olumsuz tutumlar

·         Depresyon

·         Fiziksel veya zihinsel aktivitelerden kaçma

·         Hafıza kaybı

Kronik yorgunluk sendromu genellikle açıklanamayan psikolojik bir durumdur. Peki, nasıl atlatılır?

Her yaşta açığa çıkabilecek olan bu sendrom genelde 40’lı 50’li yaşlarda kendini gösterir. Bu hastalık için pek çok tedavi yöntemi denenmiştir. İlaç tedavileri, fizik tedavi, doğal bitkisel içerikli destekleyiciler. Ancak hiçbiri fayda etmemiştir. Öte yandan hormonal dengesizlikler  serotonin hormonundaki düzensizlik psikolojik ve fiziksel olarak etkilerini kronik yorgunluk sendromunda gösterebilir. Bu sendrom için Refleks Terapi yöntemi ile uzun soluklu bir tedavi sonrasında hem bedenen hem de ruhen bir denge sağlayarak kronik yorgunluk sendromunun etkilerini somut olarak azaltmak mümkün.

Editör: Yasemin Dülgeroglu