Bazı yiyeceklerin ısı ile buluşması onların besin değerini düşürebilir. Ancak bu her besin için geçerli değil. Bunlardan biri de domates. Közlenmiş domates lezzeti ile bilinen yiyecekler arasında. Ancak faydası da saymakla bitmiyor.

Erkek çocuğu olanlar bu hastalığa dikkat! Erkek çocuğu olanlar bu hastalığa dikkat!

İşte közlenmiş domatesin faydaları…

Közlenmiş domates, içinde likopen adında güçlü bir antioksidan barındırır. Likopen, vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden korur ve bazı kanser türlerine karşı koruyucu özellik gösterir.

Domateste bulunan likopen ve diğer antioksidanlar, kalp sağlığını destekler. Kan basıncını düşürmede yardımcı olur. Öte yandan közlenmiş domates kötü kolesterol seviyelerini azaltabilir ve damar sağlığına faydalıdır.

Közlenmiş domates, C vitamini, K vitamini, potasyum ve folat gibi vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin. Bu besinler, bağışıklık sistemini önemli ölçüde destekler.

Lif içermesi sayesinde, közlenmiş domates sindirim sağlığını olumlu yönde destekler. Bağırsak hareketlerini düzenler ve kabızlık sorununu ortadan kaldırmaya yardımcı olur.

Özellikle prostat kanserine karşı oldukça etkili olduğu yapılan birtakım araştırmalarla ortaya çıkıyor. Haftada 10 porsiyondan fazla domates tüketmek, prostat kanseri riskini neredeyse yüzde 50 oranında azaltabilir.

Közlenmiş domates, düşük kalori içerir, eğer kilo kontrolü yapmaya çalışıyorsanız sizin için uygun bir besin seçeneği olacaktır.

İçeriğinde A vitamini ve beta-karoten, içeren köz domates göz sağlığı için faydalıdır. Görme yeteneğini korur ve yaşa bağlı görme bozukluklarının önüne geçmeye yardımcı olur.

Közlenmiş domates içindeki vitaminler sayesinde cilt esnekliğini sağlar ve yaşlanma belirtilerini azaltır.

Editör: Yasemin Dülgeroglu