Sakın bunları sürekli kullanmayın… B12 ve D vitaminini sıfırlıyor Sakın bunları sürekli kullanmayın… B12 ve D vitaminini sıfırlıyor

Kuru gözlere sahip olmak zararlı olabilir. Ancak bu, kontakt lens takamayacağınız anlamına gelmez. Öte yandan gözleriniz kuruysa ve lens kullanıyorsanız ya da kullanmak istiyorsanız, bu durumu kolaylaştırmak için bazı şeyler yapabilirsiniz.

Hijyen

Lenslere dokunmadan önce ellerinizi su ve yumuşak sabunla yıkamanızı ve ardından tüy bırakmayan bir havluyla iyice kurulamanız önemli.

Lensle uyumak

Lensle birlikte uyumak gözün şeffaf yüzeyi olan korneada enfeksiyon geliştirme riskini arttırabilir. Bunun nedeni, kontakt lenslerle uyumanın, gözlerin normalde olduğu kadar fazla oksijen almasına izin vermemesi ve bakteri gibi şeyler için potansiyel bir üreme alanı oluşturmasıdır. Kornea enfeksiyonları aynı zamanda göz yüzeyinde yaralar olan kornea ülserlerine de yol açabilir.

Kullanım süresi

Lenslerin kullanım süresini uzatmak yerine, belirtildiği süre boyunca kullanmak gerekiyor. Her kullanımdan sonra lensleri temizleme konusunda titiz olsanız bile, zamanla üzerlerinde kir birikerek gözyaşlarının gözbebeklerinize eşit şekilde yayılmasını zorlaştırabilir. Uzun süre kullanılan lenslerin temizlenmesi konusunda titiz davranmazsanız, tahriş edici kalıntıların ve enfeksiyona neden olabilecek bakteri gibi mikroorganizmaların toplanmasını daha da kolaylaştırabilirsiniz.

Solüsyon

Lens göze yerleştirildikten sonra mutlaka lens kutusu boşaltılmalı ve kontakt lens solüsyonu ile durulanmalıdır. Ardından da, baş aşağı kuruması için temiz bir kağıt mendil üzerine konulmalıdır. Kontakt lens solüsyonunun tekrar kullanılması, solüsyonun dezenfeksiyon özelliklerinin etkinliğini azaltır.

Damla

Gözler kuru hissedilmese dahi ıslatma damlaları kullanmakta fayda var. Eğer göz kuruluğunuz varsa yapay gözyaşları kullanabilirsiniz. Uzmanlara göre kuruluğu önlemede yardımcı olan bu ıslatma damlaları normalde bile kullanılabilir.

Editör: Yasemin Dülgeroglu