SAĞLIK

Kola içtiğiniz an vücudunuzda dakikalar içerisinde neler oluyor?

Özellikle hamilelerde kola tüketimi bebeklerde bazı sağlık sorunlarına da yol açıyor!

Abone Ol

%85'inden fazlası su olan kolanın diğer içerikleri ise, karbondioksit, karamel, fosforik asit, kafein, renklendirici, fruktoz, glikoz şurubu veya şeker ve koku vericiler yapay aroma vericiler olarak sayılabilir.

Cola üreticileri, satışa sundukları kolanın içinde bulunan üretim içeriklerini ambalaj üzerine yazmak zorundadırlar. Uzman araştırmacılar bu içerikler doğrultusunda kolanın zararları hakkında görüş birliğine varmaktalar.

Kola çok az bileşen içermesine rağmen, özellikle de çok sık tüketildiğinde, birçok sağlık sorununa neden olabilir. Kolanın gazlı ve soğuk tüketilmesi nedeniyle içerdiği şekerin çok fazla fark edilmemesine neden olur. Oysa ki, bir bardak kolanın içerisinde yaklaşık 28 gram şeker bulunur. Bu miktar şeker, 7 küp şekere eş değerdedir. Bu bilgi bir bardak kolanın zararları hakkında bir fikir oluşturur.

Kolanın zararları nelerdir sorusuna, içeriğindeki asit ile mide bağırsak sorunları, folik asit ile kemik erimesi sorunları, kafein ile kap sağlığını olumsuz etkilemesi ve tansiyon sorunları, fazla kalori içeriği ile kilo alımı, yapay tatlandırıcı ve koruyucular sayesinde şeker hastalığına yatkınlık riski oluşturması gibi ciddi sağlık sorunları oluşturur denilebilir.

Kolayı içtiğimiz an dakika dakika vücudumuzda ne olur?

1. İlk 10 dakikada: Kanınıza hemen 10 çay kaşığı kadar şeker girer. Bu normal günlük dozun 100 katı kadardır. Bu miktar normalde fazla gelip sizi kusturması gerekirken içindeki “fosforik asit” nedeniyle midenizin bulantısını engeller.
2. İlk 20 dakikada: Kan şekeriniz aşırı şekilde yükselir. Bunun sonucu pankreasınızda aşırı derecede insülin salgılanır ve kan şekerinin fazlası karaciğerde yağ olarak depolanmaya başlar. Şekersiz kolalar her ne kadar şeker içermese de, çeşitli çalışmalarda tatlandırıcıların da vücutta şeker gibi davranabildiğini göstermiştir. Yani şekersizleri masum zannetmeyin.
3. 40 dakika içinde: Kafeinin tamamı dolaşıma girmiş olur. Kan basıncı yükselir, karaciğerden daha fazla şeker yapılarak kana geçer ve kan şekeri tekrar yükselir.
4. 45 dakika içinde: Beyinde dopamin yapımı artar, mutluluk hissi başlar (eroinin etkisine benzer bir etki meydana gelir.)
5. 60 dakika içinde: Kan şekeri hızlı düşüş göstererek ani açlık hissi oluşur. Kan şekerindeki hızlı yükseliş ve inişler ileride sizi şeker hastası yapabilir.

Kolanın Hamilelerde yol açtığı sağlık sorunları

Hamilelikte ara sıra bir bardak kola tüketmenin sağlık üzerinde büyük çaplı bir etki oluşturma olasılığı çok düşüktür. Ancak çok kola içmenin zararları, tüm bireylerde olduğu gibi hamile kadınlar için de geçerlidir.
Genel olumsuz etkilerinin yanı sıra hamilelerde fazla kola içmenin zararları arasında sayılabilecek bazı olumsuzluklar şunlardır:
•    Sodyum içeriği yüksek olan kola, hamilelerde zaten artmış olan böbrek yükünün daha da yükselmesine neden olur. Bununla birlikte yapay tatlandırıcılar içeren diyet ve şekersiz kolaların uzun süreli tüketimi de böbrek sağlığını bozabilir.
•    Şeker ve katkı maddelerini bolca içeren kolanın hamile kadınlar tarafından tüketilmesi hormon dengesine ve ruh haline olumsuz etkilerde bulunabilir; ayrıca hamilelikle ilgili komplikasyon risklerini artırabilir.
•    Kola ve diğer birçok gazlı içecek türünde yer alan kafein, hamile kadınlarda sınırlandırılması gereken bir maddedir. Kan dolaşımına doğrudan katılarak plasenta yolu ile bebeğin kanına da geçen kafein bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebilir. Hatta aşırı kola içimine bağlı aşırı kafein alımı düşüklere dahi sebep olabilir. Bu miktarın aşılması için çok fazla miktarda kola içilmesi gerekse de dışarıdan kafeinin alımının bebekte henüz tespit edilmemiş istenmeyen etkilere yol açabileceği düşünülerek mümkün olduğunca tüketimi azaltılmalıdır.
•    Besin değeri sıfır olan boş bir enerji kaynağı niteliğindeki kola, vücuda herhangi bir fayda sağlamadan yalnızca kalori alımını artırır. Bundan dolayı hamileyken kola içmek aşırı kilo artışına neden olabilir. Sağlıklı olmayan kilo alımına bağlı olarak bebek beklenenden daha iri olabilir. Bunun sonucunda zor doğum veya sezaryen doğum ihtiyacı söz konusu olabilir; ayrıca bebekte bazı sağlık sorunlarının görülme olasılığı artabilir.