YAŞAM

Kokular ve anılar: Kokular neden eski anıları canlandırır

Bilindik bir koku veya eskiden sadece bir kez alıp unutulan o koku tekrar alınınca bizi çocukluk anılarımıza götürür. Peki neden?

Abone Ol

Beş duyu organımızdan biri olan ve mis gibi kokuları almamızı sağlayan burnumuz, koku duygusu ve hafıza arasında bir bağ oluşmasına aracı oluyor. Sokakta yürürken burnunuza gelen bir parfüm kokusu, bir çiçek kokusu, yeni bir ortama girdiğinizde ortamın kokusu, eski bir evde ki kendine has yaşanmışlık kokusu ve daha pek çok örneklendirilebilecek kokular size hatırlatma yapabilir. Peki, unuttuğunuzu sandığınız o kadar anı, nasıl oluyor da bir kokuyla tekrardan hafızada canlanabiliyor? Detayları haberimizde…

Beyinde kokunun yeri?

Koku alma sistemi olarak bilinen koku alma duyumuz, beynimizde ki iki önemli bölgeyle doğrudan bağlantılı. Bu bölgeler amigdala ve hipokampus. Bu alanların her ikisi de öğrenme ve hatırlama yeteneğimizin anahtarıdır.

Beyinde kokuların işlenmesinden sorumlu bölgeye koku alma soğanı denir. Bu bölge, hipokampusun yanında yer alır. Denizatı şeklindeki bu bölgede, beyin zarından gelen tüm bilgiler toplanır. Nörologlar, hipokampusun yeni olaylar için hafıza oluşturmadaki rolünü keşfetmiştir. Koku soğancığı, burundan beyne doğru uzanır ve duyguların işlenmesinden sorumlu bir beyin bölgesi olan amigdala ve hafıza ve bilişimizden sorumlu hipokampus ile doğrudan bağlantılır. Ancak beyninin bu bölgesinde hasar olan kişiler hatırlamakta zorluk çekebilir. Hasar olmayanlar ise herşeyi kaydetmiştir. Böylece kokular bize eskileri hatırlatır. Koku alma duyusunun diğer duyulardan en önemli farkı bu. Hatırlatma, eski anıları canlandırma.