Sıcak hava koşulları insanların duygularında dalgalanmalar yaratabileceği gibi psikolojisini de önemli ölçüde etkiler. Havanın üzerimizdeki etkileri, uyku bozukluğu,stres, sosyal izolasyon gibi görünebilir.

Bu etkileri anlamak ve etkili başa çıkma stratejilerini bulmaz, aşırı sıcaklık dönemlerinde zihinsel sağlığımızı yönetmemize yardımcı olabilir. Serin bir ortam yaratmak ve diğer insanlarla iletişimde kalmak, sıcak havanın psikolojik etkilerini hafifletmek için önemli.

DUYGU DALGALANMALARI VE SİNİRLİLİK HALİ

Aşırı sıcak havanın en ciddi psikolojik etkilerinden biri duygu dalgalanmaları ve artan sinirlilik hali. Yüksek sıcaklıklar rahatsızlığa neden olarak hayal kırıklığına ve kısa öfkelere yol açabilir. Araştırmalara göre  uzun süre sıcaklığa maruz kalan insanlar daha sinirli ve hoşgörüsüz hale geliyor. Bu durum, insan ilişkileri zorlayabilir ve genel yaşam kalitesini azaltabilir.

STRES VE ANKSİYETE

Aşırı sıcaklık, stres yarabileceği gibi anksiyete seviyelerini de artırabililir. Aşırı ısınmanın fiziksel rahatsızlığı olan dehidrasyon ve yorgunluk birleştiğinde stres hormonları yükselir. Bu artan stres tepkisi, anksiyete duygularını şiddetlendirebilir.

Şifa diye içtiğiniz bitki çayı zehir olmasın! Uzmanlar o bitki çayı için uyarıyor Şifa diye içtiğiniz bitki çayı zehir olmasın! Uzmanlar o bitki çayı için uyarıyor

UYKU BOZUKLUKLARI

Sıcak hava, uyku düzenini ciddi şekilde bozar. Bu da zihinsel sağlığı etkiler. Yüksek gece sıcaklıkları uykuya dalmayı ve uykuda kalmayı zorlaştırır ve bu da uykusuzluğa yol açar.

KONSANTRASYON EKSİKLİĞİ

Bilişsel fonksiyon ve konsantrasyon üzerinde etkisi büyük olan sıcaklı bu yetilerimizi bozabilir. Beyin, verimli çalışmak için optimum sıcaklıklara ihtiyaç duyar ve aşırı sıcaklık bilişsel süreçleri yavaşlatabilir.

SALDIRGANLIK VE ŞİDDET

Yüksek sıcaklık ile artan saldırganlık ve şiddet arasında önemli bir ilişki vardır.  Uzmanlar yüksek sıcaklıkların şiddet suçları ve saldırgan davranışlarda artışa yol açabileceğini öne sürmekt.

CAN SIKINTISI

Sıcaklıklar yükseldiğinde, insanlar sosyal etkileşimlere ve açık hava eğlence aktivitelerine daha az katılma eğiliminde olurlar. Bu da, yalnızlık ve can sıkıntısı hissine yol açarak zihinsel sağlık için zararlı olabilir.

SICAK HAVANIN RUH SAĞLIĞINI OLUMSUZ ETKİLEMESİNİ ENGELLEME YOLLARI

Gün boyunca bol su içerek hidrasyonu sağlayabilirsiniz

Fanlar, klima ve serin duşlar kullanarak yaşam alanınızı rahat tutabilirsiniz.

Hafif, bol giysiler giymek sizi rahatlatacak.

Stres ve anksiyeteyi yönetmek için meditasyon, derin nefes alma ve yoga gibi aktivitelerle meşgul olun.

Teknolojiyi kullanarak arkadaşlar ve aile ile iletişimde kalmaya dikkat edin.

Editör: Yasemin Dülgeroglu