Eklembacaklı böcek türlerinden biri olan sarıkız örümceği Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yaygın olarak görülüyor. Bir metreye kadar zıplayabilen bu örümceğin 153 cinsi, binden fazla türü olduğu biliniyor. Örümceğimsiler familyasının en hızlısı olan sarı kız örümceği, hızlı koşma konusunda eklem bacaklılar arasında Amerika hamam böceğinden sonra ikinci sırada yer alıyor. 

Halk arasında sarıkıza böğ ya da böğü de denilebiliyor. Bilimsel olarak solifugae adıyla tanımlanıyor. 

Kuzey Irak çöllerinden akın akın gelen bu böcek, zehriyle bir insanı kolaylıkla öldürebiliyor. Güçlü çene yapısı ile et parçasını koparabiliyor. Oldukça saldırgan olan bu çöl canlısı, kemirgenleri, kertenkeleleri, yılanları ve hatta küçük kuşları bile avlayıp yiyebiliyor. Bir insanla karşılaştığında kaçmak yerine saldırıya geçiyor.

Boyutu bir insan eli kadar olan 2 ağızlı 10 bacaklı sarıkız sıcak ve kuru arazilerde yaşıyor ve genellikle geceleri ortaya çıkıyor. 

Sarıkız Örümceği Zehirler mi?

Isırığı sonrası deriyi uyuşturuyor. Sarı kız örümceği ağzından salgıladığı zehir ile insanları zehirlemese bile ısırdığı yerin çürümesine neden oluyor. Bu nedenle ısırılma durumunda vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.

Ölmek üzere olan bir bitkileri canlandırmanın ipuçları Ölmek üzere olan bir bitkileri canlandırmanın ipuçları

Sarıkız Örümceğini Evlerden Uzak Tutmak İçin

Bu örümceği evlerden uzak tutmak için ilaçlama gibi yöntemler uygulayın.

Evinize girebilecekleri boşlukları, delikleri ve çatlakları uygun malzemelerle kapatın.

Sarı kız örümceği evinize ya da bahçenize beslenmek amacıyla girer. Bu nedenle evinizi temiz tutarak diğer böceklerden ve böylece sarıkızdan arındırın.
 

Editör: Sena ERDOĞAN