Türkiye'de sürekli olarak yükselen enflasyon ve dolar kuru fiyatları etkilemeye devam ediyor. Araç sahiplerine isyan ettiren açıklama ise kısa bir süre önce geldi. Yükselen fiyatlar en çok da araç sahiplerine yansıdı. Döviz kurundaki hareketlilik ve enflasyondaki yükseliş sonrasında kasko fiyatları aldı başını gitti.

Kasko fiyatları son aylarda yüzde 139 oranında zamlanarak araç sahiplerine isyan ettirdi. Hürriyet gazetesi yazarı Noyan Doğan tarafından paylaşılan yazı ile birlikte kamuoyuna "Kasko yaptırmak hayal mi olacak?" sorusunu iletti. 

Doğan; ‘Son iki senedir fiyatlar artıyor ve son iki senedir de tüketici şikâyetçi.

Mesela geçen senenin ortalarında kaskoda fiyat artışı yüzde 125 olmuş. Yine geçen senenin aralık ayında yüzde 285 artış ile neredeyse rekor kırılmış. 2021 yılında ortalama fiyatlar 5-6 bin liralardayken, geçen senenin sonunda ortalama fiyat 20 bin liralara yükselmiş. Araca, modele, yılına göre bunun çok üzerinde fiyatlar elbette var; hatta 60-70 bin liraların çok üzerinde kasko poliçesi de var. Peki, bu sene ne olmuş? Ona da baktım. Nisan-Mayıs aylarında kaskoda fiyat artışı yüzde 139 olmuş. Kurdaki son ataktan sonra kaskodaki fiyat artışının bunun üzerinde olacağını tahmin etmek için müneccim olmaya gerek yok.

15 bin lira ödeme hazır! Emekli ve asgari ücretliye flaş haber 15 bin lira ödeme hazır! Emekli ve asgari ücretliye flaş haber

Araç fiyatlarında son bir-iki senede yüzde 100, kimi araçlarda yüzde 200’lere varan artışlar varken; kaskoda fiyatın artmamasını beklemek, en iyi ihtimalle saflık olur. Geçen sene 350 bin liralık araç ortalama 15 bin liraya sigortalanırken, şimdilerde aynı aracın değeri 700-800 bin liraya çıktıysa, kaskosunun da 15 bin lira olmasını kimse beklemesin. Aslında kaskonun fiyatı artmıyor, araç bedeline göre kasko fiyatı da güncelleniyor.

BU İŞTE BİR GARİPLİK VAR

Bu satırları okuyunca eminim birileri, ‘iyi de kardeşim 15 bin değil de 30 bin lira olsun, ama adamlar 60-70 bin liralar istiyor” diyecektir. İşte kaskodaki fiyat artışının ikinci nedeni de bu. Maalesef, kasko sigortasının şartlarında son 10 yıldır bir garabet var. 10 yıl öncesine kadar sigorta şirketleri poliçede yazan sigorta değerini öderken, kasko şartlarında yapılan değişiklikle artık poliçede sigorta değeri yazmıyor; olası hasarda sigorta şirketi aracın o tarihteki piyasa değeri ne ise onu ödüyor. Enflasyonun, dövizin düşük ve stabil olduğu dönemlerde bu durum sorun olmuyordu ama son iki senedir kaskoda fahiş artışa neden oluyor.

Gelelim o meşhur soruya. Fiyat artmaya devam edecek mi? Bu ortam böyle devam etikçe kaskoda fiyat artışı kaçınılmaz. Daha doğrusu fiyat uyarlaması kaçınılmaz.’

Editör: Saliha Kara