Karaciğer hastalıkları türlerine bağlı olarak farklılıklar gösterebilir. Peki, yaygın belirtileri neler ve ne zaman uzmana başvurmak gerekir?

Karaciğer hastalığının belirtileri neler?

Kaşıntılı cilt

Statik Elektrik Hayatımızı Nasıl Etkiliyor? Statik Elektrik Hayatımızı Nasıl Etkiliyor?

Döküntü olmayan kaşıntılı cilt dikkate alınmasa da karaciğer hasarı sebebiyle kan dolaşımında safra bulunduğunda ciltte kaşıntı meydana gelir. Safra kanalı tıkandığında safra durgunlaşır ve kan dolaşımına geri akar. Bu da cilt altında birikir ve kaşıntıya sebep olur.

Örümcek tipi varis

Bunlar derinin altında görülebilen küçük, örümcek benzeri kılcal damarlardır. Karaciğerin düzgün çalışmadığının ve hormonlarınızı metabolize etmediğinin bir göstergesi olan yüksek östrojen seviyelerinden kaynaklanırlar. Bu hoş olmayan damarlar, atardamarlarınızdan kılcal damarlarınıza giden dallar olan atardamarların genişlemesi nedeniyle sıklıkla yüz ve bacaklarda görülür.

Morarma ve kanama

Yaralandıktan sonra kolayca morarmalar veya kanamanın olduğunu fark ederseniz, bu karaciğerinizin sağlıklı olmadığının bir işareti olabilir. Bu kanınızı pıhtılaştırmak için ihtiyaç duyduğunuz proteinlerin artık yeterli miktarda üretilmediğini gösterir.

Kötü ağız kokusu

Kötü ağız kokusu sinüzit veya diş eti hastalığı gibi birçok sağlık sorununa işaret edebilir. Ancak aynı zamanda karaciğer hasarının açıklayıcı bir işareti de olabilir. Karaciğer yetmezliği sırasında ağız kokusu foetor hepatikus olarak da bilinir.

Yüzde lekeler ve hiperpigmentasyon

Karaciğer durgunsa ve gerektiği gibi çalışmıyorsa yüzde kahverengi lekeler oluşabilir. Hatta tüm vücutta bile lekelenmeler olabilir.

Avuç içinin kırmızı olması

Kandaki anormal hormon seviyelerinin bir sonucu olarak kırmızı avuç içi meydana gelir. Bu karaciğer hasarının belirtisidir.

Dikkat! Bu belirtilerin olması mutlaka karaciğer sorunu anlamına gelmeyebilir. Başka sebepleri olabilir. Dolayısı ile sağlığınızla ilgili bir problem olduğunu düşünüyorsanız mutlaka uzmana başvurun.

Editör: Yasemin Dülgeroglu