Nörobilim araştırmaları, kadın ve erkeklerin beyin yapılarındaki farklılıkları ortaya çıkardı.

Uzmanlar, beyin görüntüleme araştırmalarının insanların cinsiyetten bağımsız olarak eşit derecede akıllı olduğunu gösterdiğini, ancak kadın ve erkek beyninin yapılanmasındaki farklılıkların da dikkat çektiğini belirtiyor.

Bu noktada uzmanlar, erkek beyinlerinin hepsinin aynı olmadığı gibi, tüm kadın beyinlerinin de aynı olmadığını aktarıyor.

Kadın ve erkek beyninin yapılanmasındaki farklılıkları konu alan uzmanların, beyindeki kan akışını ve sinirsel aktiviteyi ölçen SPECT taraması yöntemini kullanarak yaptıkları çalışmalarda 25 binden fazla erkek ve kadından alınan 46 bin beyin SPECT taraması karşılaştırılarak değerlendirildi.

Öğrenenler kuyumcuya koşuyor… Hem ceplere hem kadınlara faydalı Öğrenenler kuyumcuya koşuyor… Hem ceplere hem kadınlara faydalı

Yürütülen çalışmalarda elde edilen sonuçlar ise dikkat çekti. Buna göre;

1-    Kadınların beyni daha ‘meşgul’. Yapılan araştırmada, beyindeki 80 ayrı bölge analiz edildi. Birbirinden farklı bu alanların yüzde 70’inin, kadınlarda daha yüksek aktivite gösterdiği ortaya çıktı. Araştırmacılar bunu, erkeklerin beyninin daha ‘sessiz’ olduğu şeklinde yorumluyor.
2-     Erkekler iş hayatında ve günlük yaşamda risk almaya meyilli!
3-    Kadınların duygusal beyinleri daha aktif.
4-    Kadınlarda ve erkeklerde olumsuz düşüncelere veya davranışlara takılıp kalma farklılık gösteriyor. Kadınlar endişelendiğinde, meşgul beyinleri ve çağrışımsal düşünme güçleri devreye giriyor. Bu, endişe verici bir fikrin hızla diğerleriyle bağlantı kurarak kontrolden çığ gibi büyüyebilecek bir ivme oluşturması anlamına geliyor.
5-    Kadınlar sezgilerini beyniyle yönetiyor. Sınırlı bilgi, içgüdüsel duygular ve önseziler, insula’da işlenerek bütünü oluşturur ve bu süreç, kadınlarda daha hızlı işliyor.

Editör: Sena ERDOĞAN