SAĞLIK

Kabızlık problemi yaşayanlar dikkat! Klozet kullanmak ne kadar doğru?

Kabızlığın nedenleri ve çözümü

Abone Ol

Kabızlık konusunda birçok insan oldukça sorun yaşamakta. Peki kabızlığın ana sebebi ne?

Kabızlığın nedenleri

Kabızlığın yaygın nedenleri yeterli su içilmemesi, lif açısından zengin meyve, sebze ve gıdaların az ya da hiç tüketilmemesi, çok az hareket etmek, tuvaleti tutmak, bazı ilaçların kullanımı, stres ve depresyon, yeme bozukluğu ve egzersiz yapılmamasıdır. Ayrıca çok fazla süt tüketimi de kabızlığa neden olur. Doğal sebepler dışında rektumda ya da kolonda darlık, tıkanıklık, kolon çevresindeki sinirlere ait anormallikler, hormonal hastalıklar ve değişiklikler ve dışkılamada rolü olan kaslara ait işlev bozuklukları gibi sağlık sorunları da kabızlığa neden olabilir.

Kabızlık sorunu yaşayanlar ne yapmalı?

Kabızlığa evde yapılacak müdahaleler sırasında kişilerin yaşamsal değişiklikler yapması önerilir. Bu noktada beslenme şeklinde yapılacak değişiklikler ve sıvı tüketimine dikkat edilmesi ilk sırada yer alır. Kabızlık şikâyeti olan kişilerin günde tükettiği su oranını artırması önerilir. Dehidratasyon nedeniyle gelişen kabızlık ideal miktarda su tüketilmesiyle giderilebilir. Ek olarak dehidratasyona neden olabilecek kafein içeren içeceklerin tüketiminden uzak durulmalıdır. Meyve suyu ve aşırı şekerli içeceklerin de tüketiminin sınırlandırılması önerilir.
Kabızlık şikâyeti olan kişilerin işlenmiş etlerden, kızarmış yiyeceklerden, beyaz ekmek ve makarna gibi basit karbonhidrat içeren gıdaların tüketiminden uzak durması önerilir. Bu tür gıdalar yerine tam tahıllar, taze sebze meyveler günlük beslenmeye eklenmelidir. Böylece günlük lif alımı arttırılarak bağırsak hareketliliği desteklenebilir.

Çömelerek mi klozet mi?

Kabızlık konusunda en önemli çözümlerden biriside dışkılama sırasında nasıl bir tuvalet kullandığınızdır. Bir takım uzmanlar kabızlık ve dışkılama arasındaki ilişki incelenmiş ve bir deney gerçekleştirmişler. Ulaştıkları sonuç ise oldukça ilginç.

Öncelikle 3 denek kullanılarak 1. deneğin çömelerek 2. deneğin  alçak bir klozet kullanarak, 3. deneğin ise standart bir klozet kullanarak dışkılaması  istenmiş. 

Sonuç olarak, çömelerek dışkılama 51 saniye, alçak klozette dışkılama 114 saniye, standart klozette dışkılama ise 130 saniye sürmüş. 

Buradan anladığımıza göre yapmamız gereken şu ki eski tip tuvaletler her zaman daha mantıklı. Fakat yaşlılar ve çeşitli problem yaşayanlar klozette ısrarcıysa klozetlerden standart olanını kullanarak (ayak altına 15-20 cm’lik bir tabure de konulabilir) öne doğru hafif eğilerek karnı sıkıştırır bir vaziyet almak kabızlar için de oldukça doğru bir eylem.Bu sayede rektumdaki kasın gevşemesi ve dışkının daha rahat çıkması sağlanmış oluyor.