İyot eksikliği belirtilerinin en başında, boyun önünde şişlik, guatr, regl düzensizliği, halsizlik, saç ile tırnaklarda kırılma, cilt kuruluğu, kabızlık, soğuğa karşı hassasiyet, çabuk kilo alma-verememe, depresyon, duygu durumunda düzensizlikler, kalp-akciğer sorunları gelmektedir.
tiroit hormonlarının işlevini yerine getirirken kullandığı en önemli mineral iyottur ve tüm hücreler iyotu kullanır. İyot vücutta az bulunur ve dolayısıyla yiyeceklerle alınması gerekir. Özellikle tiroit bezinden kaynaklanan hastalıklardan korunmak için iyot eksikliği mutlaka giderilmelidir.
Günlük iyot gereksinimi 100-300 mikrogram kadardır. Doğurganlık yaşındaki kadınlarda ve çocuklarda ergenliğe kadar iyot gereksinimi fazladır. Gebelik döneminde tuzla yeterince iyot alınamıyorsa, doktor tavsiyesiyle iyot preparatları kullanılabilir.
İyot, tuz dışında ıspanak, pazı, kabak, sarımsak, kuru erik, kızılcık, baklagil, peynir, yoğurt ve yumurtada da bulunur. Balıklar (özellikle ton balığı, mezgit gibi derin deniz balıkları) iyot bakımından zengindir. Lahana, karnabahar, Brüksel lahanası, şalgam, turp gibi içinde guatrojenler olarak adlandırılan antitroit bileşikleri olan sebzeler ise iyot yetersizliğine neden olabilir.