Lugol İyot: Mucizevi Bir Çözüm Mü? Lugol İyot: Mucizevi Bir Çözüm Mü?

Yüksek oranda hayvansal gıdalarla beslenmek, prostat kanseri riskini arttırıyor. Bu nedenle hayvansal gıdalardan kaçınmak ve bol lifli gıdalarla beslenmek, prostat kanserinden korunmada fayda sağlayabilir. Öte yandan güneş ışınlarına maruz kalmak yeteri D vitamini sağladığından bu şekilde prostat kanseri riski en aza indirilebilir. 
Yüksek oranda hayvansal gıda ile beslenmek, düşük E vitamini, selenyum, lignanlar, izoflavenoidler oranı artırmaktadır. Güneş ışınına maruz kalmak, vücuttaki D vitaminini artırarak prostat kanserine yakalanma oranını azaltır. Özetle, hayvansal gıdalardan kaçınmak bol lifli gıda ile beslenmek prostat kanserinden koruyabilmektedir. 
Prostat kanserinde en belirgin belirti omurilikteki prostat kanserinin metastazına bağlı sırt ağrılarıdır. Bu nedenle hastalara ailede prostat kanseri var ise 40 yaşından sonra, ailede prostat kanseri yoksa 50 yaşından sonra prostat kanseri ile ilgili taramalar yaptırılmalı. 
Birinci derecede akrabalardaprostat knaseri risk oranını iki kat arttırmaktadır. Daha fazla akarabada var ise onbir katat kadar çıkabilmektedir. Bu oran Güney ve Doğu Anadolu bölgesinde daha yüksektir. Bu bölgelerde hayvansal gıdalar daha fazla tüketildiği için bu oranlar yüksek görülmektedir. 
Özellikle D vitamini ve E vitamini kanserden koruyan vitaminlerdir, bunların düşük olması kanser gelişim riskini arttırır. Sigara içmek ve stresli bir yaşam sürmek de kanser riskini artırabilmektedir. 
 

Editör: Adem Küçükkaya