İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Malatya'da, hem deprem bölgesindeki ekonomik zorluklara çözüm önerileri sundu hem de Türkiye'nin güvenliği için Suriye'nin kuzeyinde bir güvenlik koridoru oluşturulması gerektiğini dile getirdi.

Deprem Sonrası Ekonomik İyileşme Önerileri

Dervişoğlu, ilk olarak 6 Şubat 2023'teki büyük depremlerden etkilenen Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde, deprem müzesi yapılması planlanan hasarlı binayı ziyaret etti. Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Dervişoğlu, depremin etkilerini en ağır şekilde hisseden Malatya'da ciddi bir istihdam kaybı yaşandığını belirtti.

Organize Sanayi Bölgesi'nde Personel İhtiyacı

Malatya'daki Organize Sanayi Bölgesi'nde beyaz yakalı personele büyük bir ihtiyaç olduğunu ifade eden Dervişoğlu, bu durumun üretim kapasitesini ve şehrin ihracatını olumsuz etkilediğini vurguladı.

İş Dünyasına Destek Çağrısı

Malatya'da, depremden bugüne kadar 527 şirketin kapandığını, buna karşın yeni kurulan şirket sayısının bunun çok üzerinde olduğunu belirten Dervişoğlu, iş dünyasının mücbir sebep halinin süresiz uzatılmasını talep etti. Özellikle, kamu alacakları ve Sosyal Güvenlik Kurumu primlerinin ertelenmesi gerektiğini ifade eden Dervişoğlu, devletin bu süreçte vergi kaybını göze alması gerektiğinin altını çizdi.

Dervişoğlu, küçük ve orta ölçekli işletmelerin hızla ayağa kaldırılması için faizsiz ve uzun vadeli kredilerin verilmesi gerektiğini de söyledi. Ayrıca, deprem bölgesindeki işletmelere yönelik teşvik uygulamalarına ve kamu borçlarının faizsiz taksitlendirilmesine ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

İmar İhtiyaçları ve Kredi Talepleri

Deprem bölgesindeki vatandaşların, yerinde dönüşüm için verilen 750 bin lira kredi ve hibenin yeterli olmadığını, bu miktarın en az 2,5 milyon liraya çıkarılması gerektiğini ifade eden Dervişoğlu, bu taleplerini kamuoyuna duyurdu.

Suriye'nin Kuzeyinde Güvenlik Koridoru Talebi

Dervişoğlu, Malatya'daki temaslarının ardından partisinin genişletilmiş il divan toplantısına katıldı. Burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki güvenliği için bir güvenlik koridorunun oluşturulması gerektiğini belirtti.

Suriye PKK'sı ve Irak PKK'sı Tehdidi

Suriye'nin kuzeyinden gelebilecek tehditlere dikkat çeken Dervişoğlu, Suriye PKK'sı ile Irak PKK'sının birleşerek Türkiye’ye karşı yeni senaryolar oluşturma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi. Bu nedenle, Rakka'dan başlayarak Haseke ve Sincar'a kadar olan bölgenin Türkiye tarafından güvenlik koridoruna dönüştürülmesi gerektiğini ifade etti.

Yeni Malatyaspor'da Başkan Altunok, borç yükü ve transfer yasağını açıkladı: "Bu kulübün bir lirası yok" Yeni Malatyaspor'da Başkan Altunok, borç yükü ve transfer yasağını açıkladı: "Bu kulübün bir lirası yok"

Güvenlik Hattı ve Sınır İhtiyacı

Dervişoğlu, Türkiye’nin bu bölgedeki güvenlik hattını güçlendirmesi gerektiğini ve bu hattın bir kısmının açık olduğunu belirterek, Türkiye'nin kendisini güvence altına alması için bir dizi stratejik tedbirin hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: aa