Şehit Cengiz Topel Kimdir?
1934 yılında dört çocuklu ailenin üçüncü çocuğu olarak İzmit'te dünyaya geldi. 
1943 yılında babasını kaybetti. Babasını kaybettikten sonra ailesi İstanbul'a yerleşti. İlkokul ve ortaokul öğrenimini burada tamamladı.
Kuleli Askeri Lisesi’ne geçiş yaparak 1953 yılında askeri liseden mezun oldu.
Daha sonra Kara Harp Okulu'na girdi, 1955 yılında asteğmen rütbesi ile mezun olarak Türk Silahlı Kuvvetleri saflarına katıldı. 
Kara Harp Okulu'ndan mezun olduğu yıl Türk pilotlarına NATO kapsamında verilen eğitimlere katılarak önce Gaziemir’e, daha sonra da Kanada’ya eğitim görmek için gitti.
1957'de Türkiye'ye dönerek Merzifon 5. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda göreve başladı. 
1961 yılında Eskişehir 1. Hava Ana Jet Üssü’ne atandı.
1963 yılında yüzbaşılığa terfi etti.
8 Ağustos 1964 tarihinde Kıbrıs'taki Erenköy Direnişi'ne Türkiye'nin havadan müdahalesi sırasında Topel, Türk Hava Kuvvetleri’ne ait dörtlü F-100 kolunun lideri olarak görevlendirildi.

Elazığ'da sel, köy yollarında hasara neden oldu Elazığ'da sel, köy yollarında hasara neden oldu

Nasıl Şehit Oldu?
5 Ağustos 1964’te Kıbrıs’ın Erenköy ve Mansur bölgelerine Rumlar, hücumbotlarıyla, tanklarla ve takviyeli piyade birlikleriyle saldırdı. Saldırıda Rumlar, Türk kasabaları ve sahildeki Türk balıkçı teknelerine de ateş açtı.
Birleşmiş Milletlerin bu saldırıya sessiz kalması üzerine devreye Türkiye girdi.
Rum saldırılarına caydırıcı olması amacıyla Türk jetlerinin Kıbrıs üzerinde uyarı uçuşu yapmasına karar verildi.
Pilot Yüzbaşı Topel ise 8 Ağustos 1964'te Eskişehir'den Kıbrıs'a, dörtlü kol komutanı olarak görevlendirildi.
Topel'in F100F jeti, Gemikonağı Limanı’nda bulunan Rum gemisini bertaraf etmek üzere dalış yaptığı sırada yerden isabet alarak düşürüldü.
Kahraman Topel, koltuğunu fırlatıp uçaktan paraşütle atlayarak Gaziveren, Elye ve Çamlıköy Türk yerleşim yerleri arasındaki Peristeronari adındaki (günümüzdeki adı Cengizköy) Rum köyü yakınına indi. 
Ancak 3 Rum askerince esir alındı.
Türkiye, pilotunun geri verilmesini talep etti ve aksi takdirde intikam taarruzları yapacağını bildirdi. Fakat kurtarma girişimlerinde sonuç alınamadı.
Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel’in  uluslararası savaş hukukunun esirleri kapsayan maddelerine aykırı olarak yapılan işkenceler sonucu şehit edildiği belirtiliyor.

Editör: Sena ERDOĞAN