Yeni bir araştırma, felç riski ve kan grupları arasındaki bağı ortaya çıkardı. A kan grubuna sahip bireylerin 60 yaşından önce felç geçirme riskinin diğer gruplara göre yüzde 16 daha fazla olduğu belirlendi. O kan grubuna sahip kişiler ise daha düşük bir risk taşıyor ve bu oran yüzde 12 olarak tespit edildi. Uzmanlar, A kan grubunun yüksek risk taşımasının kesin nedenlerini henüz bilmediklerini ifade ederken, kan pıhtılaşma faktörleriyle ilgili olabileceğini belirtiyor. Araştırma, genç yaşta felçlerin ortaya çıkmasında farklı mekanizmaların etkili olabileceğini gösteriyor. Bu veriler, bireylerin sağlık bilincini artırma açısından önem taşıyor.

18-59 yaş aralığındaki katılımcıların incelendiği çalışmada, A grubuna ait genetik varyasyonlara sahip kişilerin 60 yaşından önce felç geçirme riskinin diğer kan gruplarına göre yüzde 16 daha yüksek olduğu belirlendi.

Fıtıkta ameliyatsız tedavi mümkün mü? Fıtıkta ameliyatsız tedavi mümkün mü?

Öte yandan, O grubu gen varyasyonuna sahip kişilerde bu riskin yüzde 12 daha düşük olduğu görüldü.

A1 alt grubuna ait gen ile erken yaşta felç riski arasında önemli bir bağ keşfetti.

Vasküler nörolog Steven Kittner, A kan grubunun neden daha fazla risk taşıdığını henüz kesin olarak bilmediklerini, ancak bu durumun kan pıhtılaşma faktörleri ve dolaşım sistemindeki proteinlerle ilgili olabileceğini açıkladı.

Kan gruplarıyla ilgili yapılan yeni bir araştırma, A kan grubuna sahip kişilerin genç yaşta felç geçirme riskinin daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

Araştırma, özellikle genç yaşta meydana gelen felçlerin farklı mekanizmalarla ortaya çıkabileceğini gösterdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ