Sosyal medya bağımlılığı, kişinin sosyal medyada fazla vakit geçirmesi ve bunu kontrol edememesi durumuna denir. Bu durum kişinin günlük yaşamını da olumsuz etkiler. Sosyal medya bağımlısı sanal dünyada o kadar çok vakit geçirir ki kendi günlük hayatındaki olayları kaçırır.

BİM’e 125cc Motosiklet, Elektrikli Bisiklet, Matkap Ucu Seti, Darbeli Matkap, Valiz, Düdüklü Tencere Geliyor!!! BİM’e 125cc Motosiklet, Elektrikli Bisiklet, Matkap Ucu Seti, Darbeli Matkap, Valiz, Düdüklü Tencere Geliyor!!!

Ayrıca aynı zamanda kişi sosyal medyayı kaçış olarak kullanıyor olabilir. Çoğu zaman kişiler sosyal medyada kendilerini daha iyi ifade ederler. Sosyal medyayı kullanan herkes sosyal medya bağımlısı olduğu anlamına gelmez. İnsanlar sosyal medyayı eğlence ve boş zaman geçirmek için kullanır. Bu durumun aşırı olduğu ve yaşamını etkilediği ve bunu kontrol edememesi halidir.

Sosyal Medya Bağımlılığı Belirtileri Nelerdir?

Sosyal medya bağımlılığı belirtileri için şu şekilde bir liste yapılabilir:

Günlük yaşamını sosyal medya kullanırken unutmak

Sosyal medyayı kullanırken diğer kişilerden gizlemek

Gün içerisinde sürekli bir şekilde sosyal medyayı kontrol etmek

Sosyal medyada vakit geçirirken zamanın nasıl geçtiğini anlamamak

Sosyal medyayı bırakamamak

Sosyal medyayı kullanmadığı zamanlarda kaygı, sinirlilik ve huzursuzluk hissetmek

Sosyal medyayı kullandığı zamanlar kendini daha iyi hissetmek

Yaşadığı her şeyi sosyal medyada paylaşmak istemek

Sosyal medyadaki olumsuz ya da olumlu yorumlardan çok fazla etkilenmek

Sosyal medyanın avantajları şu şekilde sıralanabilir: 

Bağlantı:

Sosyal mecraların en önemli avantajlarından biri bağlantıdır. Sayısız kullanıcıyı herhangi bir yerden herhangi bir zamanda bağlayabilir. Online mecralar sayesinde bilgiler dünya çapında paylaşılabilir ve insanların birbirleriyle ilişkiler kurması daha kolay bir hale gelebilir.

Eğitim:

Sosyal medyanın eğitim alanında faydalı olduğu kanıtlanmıştır. Dünyanın her yerindeki eğitimcileri ve uzmanları öğrencilerle buluşturarak öğrenmeyi kolaylaştırır. Ayrıca bilgi ve yaratıcılığı artırarak becerilerin geliştirilmesine yardımcı olur. Öğrencilerin ve eğitimcilerin kendi hızlarında bağlantı kurabilecekleri öğrenme sürecinde esneklik yaratır.

Bilgi ve Güncellik:

Dijital mecralar aracılığıyla, dünyadaki veya birinin hayatındaki herhangi bir olayla ilgili bilgilerle kendinizi güncel tutabilirsiniz. Televizyon, radyo veya gazetelerin yanı sıra online mecra, içeriklerin ve kaynakların gerçek durumunu göstererek doğru bilgileri edinmenize yardımcı olur.

Farkındalık:

Sosyal mecralar, insanların zihninde farkındalık yaratır. İnsanların yenilik yapmalarına ve beceri ve bilgiyi geliştirerek başarıya ulaşmalarına yardımcı olan bir bilgi aracı görevi görür. Online mecralar, tüm insanları dünyadaki olaylardan haberdar eder.

Paylaşım:

Sosyal medya, istediğiniz her şeyi paylaşmak için en iyi platformdur. Bir şarkı, bir şiir, sanatsal bir yaratım, cezbedici bir tatlı tarifi ve çok daha fazlasını paylaşabilirsiniz. Böylesi paylaşımlar bir kişinin yaratıcılığını geliştirmesine ve sergilemesine hem katkı sağlar hem de milyonlarca kullanıcıya ulaşmasına yardımcı olur.

Sosyal Medyanın Dezavantajları Neler?

Sosyal medyanın dezavantajları şu şekilde sıralanabilir: 

Toplumsal ve Duygusal Durum:

Sosyal ağ, sosyal-duygusal bağlantı yolunda bir engel haline geldi. İster özel günlerde dilek dileyin ister duygularınızı dile getirin, online mecra üzerinden her şey yazılı içerikle sınırlı kalıyor, bu da kişisel duygu ve bağlantıların eksikliğine neden oluyor. Sosyal medyanın arkadaşlarımızla gerçek zamanlı yüz yüze görüşmeleri azaltıp, samimi arkadaşlıkların kurulmasının önüne geçer.

Güvenlik:

Bilgisayar korsanlarının bir kişinin hesabını ve verilerini kolayca çalınabileceği çok popüler bir sosyal medya tehdididir. Bireyin hayatında ciddi sorunlara yol açmaktadır. Sosyal medya hesaplarınızın çalınması ve başkalarının eline geçmesi, kişisel bilgilerinizin de çalınması anlamına gelmektedir.

Bağımlılık:

Sosyal ağlar özellikle gençler için bir bağımlılık haline geldi. Bütün günlerini akıllı telefonlarıyla geçiriyorlar. Bu bağımlılık hayatlarını oldukça kötü etkiledi ve ciddi sorunlara yol açtı. Bir şeyi kullanmak kötü değildir, ancak ona bağımlı olmak felaket olabilir.

Kaynak; www.medicalpark.com.tr - www.relateddigital.com/tr

Editör: Merve Kiraz