Türkiye firmaları yenilenebilen, güneş ve rüzgar enerjilerinde dünya markası haline gelmeye başladı. Güneş ve rüzgar enerjisi bakımından, Avrupa'da 5'inci, dünyada ise 12'nci sıraya yükseldik.

2021'do 50 ülke elektriğinin onda birinden fazlasını rüzgardan üreten devletler;

Danimarka (%52),

 İngiltere (%22),

Almanya (%21),

Kenya (%16),

Uruguay (%47),

Lüksemburg (%43),

El Salvador (%12,0),

Çin (%11,2),

Macaristan (%11,1),

Moğolistan (%10,6),

Vietnam (%10,7),

Arjantin (%10,4) ve

Japonya (%10,2), Üç ülke ise, elektriğinin %40'ını karşılıyor.

Güneşten ise;

Avustralya,

(%12), Vietnam,

Ispanya ve Hollanda (%10)1unu üretiyor.

Türkiye, elektriğinin %25'ini hidro elektrikten, %33'ünü kömürden, %11'i rüzgardan, %3,7'sini güneşten elde ediyor. Türkiye'de; türbin, jeneratör ve kontrol sistemleri yerli ve milli imkânlarla üretiliyor. Şimdi de jeneratör fabrikası açmayı planlıyor. Denizlerde kendiliğinden meydana gelen dalgaların meydana getirdiği itme gücünden faydalanılarak elektrik üretilmesi, çalışmaları da sürüyor. Denizden karaya vuran her dalga elektrik olarak dönebiliyor. Rüzgâr ve güneş enerjisi için yapılan teknik kapasitenin kullanıldığı şekilde elektrik elde edilebiliyor. Bu sistemle elektrik üretimi dünyada sadece 4 ülke tarafından yapılıyor. 45 milyar dolar olan enerji ithalat faturamızı, 10 milyar doların altına indirecek olan yenilenebilir enerji; Rüzgâr, güneş, dalga ve jeotermal yatırımları hızla ilerliyor. Konya'da yapımı süren Avrupa'nın en büyüğü, dünyanın ise 5'inci büyük güneş enerjisi santrali olan Karapınar Güneş Enerjisi Santrali açıldı. Santral, tam kapasite devreye alındıktan sonra Türkiye'nin kurulu güneş enerjisi payını tek başına %20 artırıyor ve 2,5 milyon kişinin elektrik ihtiyacını ve Türkiye'nin elektrik tüketiminin %1'ini karşılıyor.

Erzurumlu "Dadaş mucit" vantilatörü taşınabilir klimaya çevirdi Erzurumlu "Dadaş mucit" vantilatörü taşınabilir klimaya çevirdi

Kalyon PV tarafından üretilen %80 yerlilik oranına sâhip paneller toplamda 2.600 futbol sahası büyüklüğünde. Bu alanda toplam 3.256.38 güneş paneli kullanıldı. Santral yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırımla tamamlandı.

Editör: Merve Kiraz