Teknolojinin gelişmesiyle birlikte telefon, tablet ve bilgisayar kullanımı yaygınlaştı. 7’den 70’e her kesimin kullandığı bu teknolojik cihazlar göz bozukluğu yaş sınırını da oldukça düşürdü. İlerleyen teknolojiye karşı göz sağlığı için önlem almakta bu durumda kaçınılmaz oldu.

Göz sağlığını korumak için edinilecek alışkanlıklar:

1-Bu besinleri tüketmeye özen gösterin:
Havuç, ıspanak, kale ve kara lahana başta olmak üzere tüm yeşil yapraklı sebzeler göz sağlığına iyi gelen sebzelerin başında yer alır.
Somon, ton balığı gibi yağlı balıklar, omega-3 yağ asitleri içerdiğinden, göz sağlığını korur.

2-Yürüyün:
 2018 yılında yapılan bir araştırma da günde fazladan 5 bin adım atmanın görme kaybı oranını yüzde 10 yavaşlattığı tespit edildi. Bu nedenle günlük düzenli olarak yürümek göz sağılığınız için fayda sağlar.

3- Güneş gözlüğü şart:
Güneşten gelen UV ışığı, göz merceğindeki proteine zarar vererek katarakt oluşumuna neden olur. Güneşe maruz kaldığınızda "yüzde 100 UV" veya "UV400" korumalı güneş gözlükleri kullanmaya çalışın.

4- Su için:
Su içmekle göz sağlığını bağdaştıramayabilirsiniz. Ancak gözler, ince yüzey zarını nemli tutmak, tahriş ve iltihaplanmayı önlemek için sıvı üretir. Gözyaşı üretimi, yaşlandıkça doğal olarak azalır, bu nedenle yeterince su içmek gerekir.

5-Ekran kullanımını sınırlandırın:
Yoğun ekran kullanımı gözlerinizi yorabilir. Bu nedenle ekran kullanımınızı kısıtlayın. Ekran başında çalışmak durumundaysanız her 20 dakikada bir, göz yorgunluğunu azaltmak için 20 saniye boyunca yaklaşık 6 metre uzağa bakın.

Sadece 1 gecede bağırsakları boşaltıyor! Sadece 1 gecede bağırsakları boşaltıyor!

Ayrıca ekranı biraz büyütebilen ve göz yorgunluğunu azaltan, bilgisayar kullanımı için tasarlanmış olan reçeteli gözlüklerde kullanabilirsiniz.

6- Göz kontrolü yaptırın:
Yılda en az bir kez göz doktoruna gidin ve gerekli kontrollerinizi yaptırın. Her şeyde olduğu gibi göz hastalıklarında da erken teşhis önem arz ediyor.

7- Ailenizin göz sağlığı geçmişini gözden geçirin:
Birçok göz hastalığı kalıtsaldır, bu nedenle aile üyelerinizin ve akrabalarınızın ciddi göz hastalıkları olup olmadığını gözden geçirin.
 

Editör: Sena ERDOĞAN