Erzincan'ın meşhur yemeklerinden yiyip tarihi yerlerini gezdiniz mi? Erzincan'ın meşhur yemeklerinden yiyip tarihi yerlerini gezdiniz mi?

Amasya kalesi şehrin simgesi haline gelmiş durumda. Bu sebeple kale oldukça fazla kişi tarafından merak ediliyor ve ziyaret ediliyor. Tarihte Amasya’yı savunmak ve geçişleri kontrol etmek amacı ile yani güvenlik sebebiyle yapılan bu kale Amasya'nın tepelerine inşa edilmiş. Kalenin tarihi özellikleri ve hikâyesi her zaman merak edilmektedir. Amasya kalesi Ülkemizde ki mutlaka gezilip görülmesi gereken yerlerden biri. İşte, Amasya kalesine dair merak edilen her şey…

Harneşa kalesi olarak da bilinen Amasya kalesi şehrin en ünlü tarihi yapılarından biri.

AMASYA KALESİ NEREDE?

Amasya kalesi Amasya'nın Merkez ilçesinin Yuvacık mahallesinde bulunuyor.

AMASYA KALESİNE NASIL GİDİLİR?

Amasya kalesi şehrin merkezinde de bulunuyor. Bundan dolayı Amasya kalesine direkt gitmek mümkün. Amasya ilçelerinden merkeze geldikten sonra ister yürüme mesafesi isterseniz de dolmuşları tercih ederek bu kaleye giriş yapabilirsiniz. Özel araç ile Amasya kalesine gelmek isteyen ziyaretçiler de yine aynı şekilde Amasya otoyolunu kullanarak kaleye geçiş sağlayabilir.

AMASYA KALESİNİN TARİHİ

Amasya kalesi tarihi Roma imparatorluğuna kadar uzanıyor. Roma imparatorluğu döneminde Romalılar tarafından inşa edilen kale daha sonra sırası ile Cenevizliler, Bizanslılar ve Osmanlıların eline geçer. Tarihte savaşlardan ötürü pek çok kez hasar oldu. Bunun sonucunda ise Amasya kalesi birçok kez restore edilmiştir. UNESCO ise Amasya kalesini 2013 yılında Dünya'nın geçici miraslar listesine ekledi. Amasya kalesinin içine tarihte inşa edilmiş iki kale daha bulunuyor.

AMASYA KALESİNİNÖZELLİKLERİ

Kalenin tepe kısmında kesme taşlar kullanılmıştır. Dış tarafında surlar bulunur ve bu surlarda molozlar konulmuştur. Amasya kalesi 150 basamaktan oluşur. Ayrıca kale içerisinde sarnıçlar ve su depoları bulunuyor.

Editör: Yasemin Dülgeroglu