Kahvaltı sofralarının, bitki çaylarının ve tatlıların vazgeçilmez ögesi bal, içinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde sağlığa faydalı besinler arasında yer alır. Peki gerçek bal nasıl anlaşılır? Balın sahte olduğunu anlamak için hangi yöntemler kullanılır? İşte, gerçek ve sahte balı ayırt etmenizi sağlayacak yöntemler…

Arıların vızır vızır çalışarak ürettikleri gerçek bal hiç bozulmaz. Ancak üretilirken içine katılan hileli maddeler nedeniyle sahte balın faydaları şöyle dursun, sağlık açısından zararlı bir hale geliyor. Bu yüzden gerçek bal tüketmenin önemi de gün geçtikçe artıyor. Peki, gerçek bal nasıl anlaşılır?

Gerçek balı anlama yolları?

Ambalajı inceleyin

Bir balın gerçek olup olmadığını anlamanın ilk adımı ambalaj incelemek olacaktır. Bal kavanozunun üzerinde “bal kodeksine uygundur” yazısı yazıyorsa, balın güvenli olduğu anlaşılır. İçindekiler bölümü de mutlaka incelenmeli. Eğer içindekiler kısmında “fruktoz şurubu, glukoz şurubu, glikoz” gibi maddeler bulunuyorsa, bu bal katkı maddelidir.

Rengine kontrolü yapın

Gerçek bal sahte bala göre daha koyu renkli olur. Her koyu renkli olan bal gerçek olmayabilir. Bu sebeple diğer yolları da bilmek gerekir.

Şekerlenmesine bakın

Gerçek bal, buzdolabında 30 gün beklediğinde şekerlenmeye hatta tereyağı kıvamına gelmeye başlar. Eğer bal bekledikçe tabandan yukarıya doğru şekerleniyorsa muhtemelen gerçektir.

Mermer gibi bir cildin sırrı;  Asyalı kadınların bembeyaz bir cilde nasıl sahip oldukları ortaya çıktı Mermer gibi bir cildin sırrı; Asyalı kadınların bembeyaz bir cilde nasıl sahip oldukları ortaya çıktı

Akışkanlık testi yapın

Balın gerçek olup olmadığını anlamak için, uygulanan yöntemlerden bir diğeri de akıtma testidir. Bir kaşık balı kavanozun içine doğru yavaşça akıtın. Eğer bal kesilmeden uzun bir şekilde akıyorsa gerçek, kesik kesik akıyorsa sahtedir.

Ilık su ile test edin

Bir bardak ılık suyun içerisine, bir çay kaşığı bal akıtın. Bal suyun içinde olduğu gibi duruyorsa gerçektir. Ancak çözünüyorsa sahtedir.

Tadını kontrol edin

Bal yediğinizde gerçek olan balın genzi yakması tadının damakta bir süre kalması gerekiyor. Bu şekilde de anlayabilirsiniz.

Editör: Yasemin Dülgeroglu