Osmanlı'nın son zamanlarında, 1. dünya savaşı sonrasında ortadoğu'da ki son osmanlı kalelerini savunan, yetenekleriyle yabancı subayların çöl aslanı gibi lakaplarla hatırlattığı Fahrettin Paşa'nın kızının mezar taşı için destek istediler. TRT'de pelin Çift'in sunduğu Gündem Ötesi isimli programın konusu Fahrettin Paşa oldu. Medine'nin Osmanlı'dan ayrılışının hikayesinin anlatıldığı programın öznesi Fahrettin Paşa oldu.
Erzincan'da 13 yıl görev yapan Fahrettin Paşa'nın kızının mezarının Erzincan'da olduğu ve Terzibaba mezarlığında medfun olduğunun belirtildiği programda Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu'nun da ismi zikredildi. Fahrettin Paşa'nın Ermeni savaşçılarla mücadelesinin anlatıldığı, programda Türkiye'nin doğu sınırlarının belirlenmesinde de Fahrettin Paşa'dan büyük bir övgü ile bahsedildi. Kızının mezar taşının çok yıpranmış vaziyette olduğuna değinilen programda Vali Aydoğdu'dan tadilat yapılması konusunda yardım istendi.
Fahrettin Paşa Kimdir?
1868 yılı doğumlu olan ve asıl adı Ömer olan Fahrettin paşa, Soyadı Kanunu'ndan sonra Türkkan soyadını almıştır. 1888’de Harp Okulu’nu, 1891’de Erkan-ı Harbiyye’yi bitiren Fahrettin Paşa, Balkan Savaşında Edirne'nin geri alınmasında rol oynadı. 1914'te 1. Dünya Savaşı’na girildiği zaman miralay rütbesiyle 4. Ordu'ya bağlı 12. Kolordu kumandanı olarak Musul'da görev yapan Fahreddin Paşa, 25 Kasım 1914’te mirlivalığa terfi ettirildi.
26 Ocak 1915'te 12. Kolordu'daki görevinin yanı sıra 4. Ordu kumandan vekilliği görevini yürüten Fahreddin Paşa, aynı dönemde Erzincan ve bölgesinde Ermeni ayaklanmalarını bastırdı.
1916 yılında görev yaptığı Erzincan'dan Hicaz kuvve-i şeferiyesi konutanlığına atandı. İngilizlerin desteğini alarak isyan eden Şerif Hüseyin'in ordusuna karşı zaferler elde etti.
Mondros mütarekesiyle çekilmesi öngörülen Medine'den 72 gün daha çekilmeyen Fahrettin Paşa için sürgül yılları başladı. Malta'da sürgün edilen Fahrettin paşa Mustafa Kemal Atatürk tarafından Güney cephesine, Fıransızlara karşı savaşmak üzere komutan olarak görevlendirilen Fahrettin paşa son olarak Afganistan Kabil büyükelçiliği görevi yürüttü. Fahrettin Paşa 80 yaşında 1948 yılında hayatını kaybetti.