Ülkemizin birçok şehrinde yetişen kayısı; hem diyetlerin hem çay sofralarının lezzetli atıştırmalıklarından biri. Sağlıklı ve lezzetli meyvelerden biri olan kayısıyı yıl boyu tüketmek isteyenler ise kurutarak saklamayı tercih ediyor. Bahçesi olmayan ve kayısı kurusu yapmak isteyenler için işte evde uygulanabilecek kayısı kurutma yöntemleri…

GÜNEŞTE KAYISI KURUTMA YOLLARI

Kurutacağınız kayısıların çok sert ya da çok yumuşak olmaması gerekir. Önce çürüklerini ayırarak kayısıları güzelce yıkayın. Yıkadığınız kayısıları kurulayın Bir tepsinin içine bez koyup bütün kayısıları ikiye ayırarak çekirdeklerini çıkarın ve tepsiye dizin. Kayısıları balkon veya güneş alan başka bir yer varsa oraya koyun. Kayısılar rengi dönüp kuruyana kadar yaklaşık 5- 10 gün bekletin.

FIRINDA KAYISI KURUTMA YOLLARI

Önce kayısıları yıkayıp kurutun sonra ikiye ayırın. Ayırdığınız kayısıları bir fırın tepsisine dizin.

Önceden 70 derecede ısıtılmış fırının koyun ve arada kontrol edip çevirin. Yaklaşık 4- 5 saat boyunca fırında kalmaları gerekiyor. Kayısılar fırının içinde yavaş yavaş suyunu kaybeder. Bu şekilde kurutma işlemi tamamlanır.

İPTE KAYISI KURUTMA YOLLARI

Çekirdeklerini çıkarıp yıkadığınız kayısıları ortalarından iğne iplik yardımıyla açarak ipe dizin. Güneş alan bir yerde kayısılar kuruyana kadar bekletin. İşte bu kadar basit.

Peynir kabına bir tane atın, aylarca küflenmeden saklayın Peynir kabına bir tane atın, aylarca küflenmeden saklayın

KURU KAYISI SAKLAMA YOLLARI

Kuruttuğunuz kayısıları dolap poşeti veya kavanoza koyarak dolapta ya da buzlukta 1 yıl saklayabilirsiniz.

Editör: Yasemin Dülgeroglu