25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü, Erzurum ve Kars'ta anlamlı etkinliklerle kutlandı. Erzurum'da Atatürk Üniversitesi Nenehatun Kültür Merkezi’nde Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinlik, paydaş kurumların hazırladığı sergi ile başladı. Sergi açılışını izleyen protokol üyeleri, "Şiddete karşı ses ol" panosuna el izi bırakarak şiddetle mücadelede dayanışma mesajı verdi.
Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hasan Aykut, kadınların en temel haklarından biri olan şiddetsiz bir yaşam hakkını savunmak amacıyla toplandıklarını belirterek, kadına yönelik şiddetin sadece bireyleri değil, tüm toplumu etkileyen ciddi bir insan hakları ihlali olduğunu vurguladı. Şiddetin fiziksel, psikolojik ve ekonomik boyutlarının kadınların hayatını tehdit ettiğini söyleyen Aykut, toplumun her kesiminin bu konuda üzerine düşeni yapması gerektiğini ifade etti. Eğitim, farkındalık çalışmaları ve toplumsal cinsiyet eşitliğini yaygınlaştırma çabalarına vurgu yapan Aykut, şiddetsiz bir toplum için hep birlikte mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.
Programda ayrıca, polis ve jandarma görevlilerinin Kadın Destek Uygulaması (KADES) hakkında bilgilendirme yaptığı, Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Başaran Gençdoğan’ın şiddetle mücadele üzerine seminer verdiği bir dizi etkinlik gerçekleştirildi. Etkinlik, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zafer Aynalı, Baro Başkanı Mesut Öner, İl Jandarma Komutan Yardımcısı Albay Ümit Sayar, polis ve jandarma personeli ile kadınlar ve öğrencilerin katılımıyla son buldu.
Kars’ta Kadına Yönelik Şiddetle Mücadeleye Dikkat Çekildi
Kars’ta ise Bedesten bölgesinde Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü ve diğer kamu kurumları tarafından açılan stantlarla kadına yönelik şiddetle mücadeleye dikkat çekildi. Kars Valisi Ziya Polat, kadın cinayetlerinin bir insanlık suçu olduğunu vurgulayarak, her bir kadın cinayetinin hayat kaybı anlamına geldiğini ve buna dur demek için tüm kurumların işbirliği içinde çalıştıklarını belirtti. Kadının toplumdaki yerinin kutsal olduğunu, örf, adet ve inançla kadınların baş tacı edilmesi gerektiğini söyleyen Polat, bu tür etkinliklerle bilinçlendirme çalışmalarına devam edeceklerini dile getirdi.
Etkinlikte, Vali Polat ve beraberindekiler, kurulan panoya turuncu renkli el izlerini bırakarak kadına yönelik şiddetle mücadeledeki kararlılıklarını simgeledi. Etkinlik, katılımcıların şiddetsiz bir dünya için seslerini yükselttiği anlamlı bir gün olarak kayda geçti.