AK Parti Erzincan İl Gençlik Kolları Başkanlığı görevine Aktaş getirildi AK Parti Erzincan İl Gençlik Kolları Başkanlığı görevine Aktaş getirildi

Erzincan doğal su kaynakları ile oldukça meşhur bir şehir. Birçok hastalığa iyi gelen kaynak suları şifa bulmak isteyen binlerce ziyaretçi ağırlıyor.
 

Cilt, romatizma, damar sertliği, sedef hastalıklarına iyi gelen, su sıcaklığı kış sezonunda dahi 23 ila 33 dereceyi bulan kaplıcalar yaz aylarında da yoğun ilgi görmekte.
Erzincan Ekşisu mesire alanının yakınlarında bulunan jeotermal tesis romatizmal ve eklem hastalıkları dışında birçok hastalığın tedavisinde de kullanıyor. 12 adet havuzu ile hizmet veren kaplıcalar randevu sistemi ile çalışıyor. Tesis içerisinde duşa kabin, soyunma odası ve dinlenme odasının yanı sıra yaklaşık 30 dekarlık bir alanda da gelen vatandaşlar rahatça sıralarını bekleyebiliyor. 5 dakikada boşaltılıp doldurulabilen havuzların içerisindeki su miktarı da isteğe göre ayarlanabiliyor.

Hangi hastalıklara hangi su iyi geliyor;

“Cilt, deri, kas ve eklem hastalıklarına iyi gelen kaplıcalar, ne sıcak ne de soğuk olmayan ılık bir kaynak suyu. Yüzülecek çok bir alanı olmasa da şifa niyetiyle gayet güzel eğlenilebiliyor. Suyun derinliği, metrekaresi oldukça uygun.

Böğert Maden Suyu: Erzincan şehir merkezine 11 km mesafededir. Su kaynağının bulunduğu bölge halk arasında ‘Beytahtı’ olarak bilinen ünlü bir mesire alanıdır. Beytahtı, özellikle yaz mevsiminde bölgeye dinlenmek ve piknik yapmak için gelen halkın içmelerden ve çamur banyolarından da istifade ettiği yerdir. Halkın daha çok “Ekşi Su” olarak bildiği Böğert Maden Suyu iki farklı kaynaktan çıkmaktadır. Bu iki kaynak yöre halkı tarafından Ekşi Su ve Hordor olarak bilinmektedir. Mineral oranı düşük bir sudur. Ancak karbondioksit oramı oldukça yüksektir. Sindirim sistemi hastalıkları, böbrekler ve karaciğer fonksiyonlarının düzenlenmesinde oldukça etkilidir.

Beytahtı, çeşmeleri olarak da bilinen bu kaynaklar 8 farklı özelliğe ve ilginç jeolojik yapıya sahiptir. İlçe belediyesi tarafından şişelenerek bölgede dağıtımı yapılmaktadır. Aynı zamanda yurt dışı satışı da olan maden suyunun bölge ekonomisine önemli katkıları vardır. Suyun sızıntıları ile oluşturulan çamur banyoları ise romatizma ve uyuz rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.

Erzincan Ilıcası: Erzincan şehir merkezine 9 km ve Ekşisu’yada 2 km mesafede bulunan Cimin köyündedir. Mineralizasyonu oldukça yüksek bir sudur. Banyo uygulamalarında rahatlatıcı ve gevşetici etkisi vardır. Esasen ılıcanın suları içme olarak değerlendirilmektedir. İçeriğindeki tuzlar “Vichy” kaplıcası özelliği taşıyan etkili tuzlardır. Yemeklerden önce düşük miktarda içilmesi ile mide, bağırsak gibi sindirim fonksiyonlarını rahatlatmaktadır.

Halk arasında Çermik’ diye biline eski kaplıcanın üzeri kapalıdır ve içinde derinliği 1,5 metre olan havuz bulunmaktadır. Kaplıcaya ait tesisler son dönemde yenilenmektedir. Tesis içinde havuzlar, konaklama alanları, park ve kamp alanları bulunmaktadır.

Erzincan merkeze bağlı Cevizlik köyündeki Sıtma Pınarı, adından da anlaşılacağı üzere sıtma hastalığı için şifalı bir sudur. Aynı zamanda Balık Maden Suyu da Erzincan kentinin şifalı kaynak sularından biridir.

Erzincan’ın Otlukbeli ilçesi ülkemizin tarihinde yer olan eski bir savaş alanından kalma eserleri ile ünlüdür. İlçede çok sayıda tarihi kümbet bulunmaktadır. Bu tarihi alandan kaynayan Bulanık Maden Suyu, içeriğindeki yüksek oranda kükürtle bilinen şifalı bir sudur. Yine Otlukbeli’nin Karakulak beldesindeki Karakulak içmeleri, özellikle mide rahatsızlıklarını rahatlatan şifalı bir sudur.

Erzincan’ın Kemah ilçesine bağlı Kömür köyünde bulunan Kömür Şifalı Suyu, Tımısı köyünde bulunan Tımısı Şifalı Suyu ve Yelhan köyünde bulunan Yelhan Şifalı Suyu, bölge genelinde oldukça rağbet gören kaynaklardandır.

Kemaliye ilçesine bağlı ve eski adı Aşutça olan Dutluca beldesine ait Topkapı köyünde bulunan Aşutca Kaplıcaları ise; bölgenin en ünlü içmeleridir. Suyunun özelliği romatizmaya ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelmesidir. Yine aynı köyde Pöyünk Çermiği de bulunmaktadır ve pek çok hastalığa iyi gelmesi ile yöre halkının rağbet gösterdiği bir kaynaktır.

Eğer saydığımız hastalıklardan dertliyseniz mutlaka Erzincan’ın şifalı sularına uğramanız gerektiğini bir köşeye not edin.

Editör: Merve Kiraz