Erasmus nedir? Kimler nasıl yararlanılabilir? Sorularını yanıtlayalım ve EBYÜ bu konulardaki çalışmaları nelerdir?

Erasmus+ (Erasmus Plus), Avrupa Birliği tarafından eğitim, iş deneyimi ve sportif aktivite gibi alanlarda kişilerin kendilerini geliştirmeleri için hazırlanmış bir programdır. Erasmus, üniversite ve yüksek lisans öğrencilerinin ve eğitim görevlilerinin eğitimlerine yurt dışındaki bir üniversitede devam etmelerini sağlamaları ve yeni iş olanakları elde edebilmeleri amacıyla kurulmuş bir sistemdir. Erasmus'un sağladığı yurt dışı eğitim ve yurt dışı kariyer olanaklarına bir yurt dışı dil eğitimi ile de adım atabilirsiniz.

2021-2027 yılları arasında Hayat Boyu Öğrenme Programları kapsamında uygulanan Erasmus programı, 2014 yılından beri Erasmus+ olarak uygulanmaktadır. Hayat Boyu Öğrenme ismi altında operasyonel olan birçok program (Comenius, Erasmus, Leonardo da Vinci, Grundtvig programları ile Gençlik Programı ve 5 uluslararası iş birliği programı: Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink ve Sanayileşmiş Ülkelerle İş Birliği Programı) artık Erasmus+ çatısı altında toplanıyor ve bu sayede Erasmus başvuruları kişisel bazda oldukça kolaylaşıyor. Kapsamlı bir öğrenci değişim programı olan Erasmus, Erasmus+'ın bir parçası olup öğrencilerin yurtdışında bir üniversitede eğitim görmeleri veya yabancı bir şirkette staj yapmalarına imkan tanır.

Erasmus Plus'ın amaci

Erasmus+ (Erasmus Plus), öğrencilere uluslararası bir eğitim olanağı sağlamak ve ülkeler arasındaki iş birliğini artırmak amacıyla oluşturulmuştur. Akademik değişim ve gençlik değişim programlarının yanı sıra staj, iş ve spor alanında iş birliği projelerini de içerir.

Erasmus'la faydalanabileceğiniz eğitim programlari

Erasmus+ (Erasmus Plus) öğrenci değişim programlarının bir parçası olarak iki türlü yurtdışına çıkabilirsiniz:

Bir Avrupa üniversitesinde eğitim alarak

Avrupalı bir şirkette staj yaparak

Okula dönüş zamanı: Uyum sürecinde aileler neler yapmalı Okula dönüş zamanı: Uyum sürecinde aileler neler yapmalı

Öğrenciler iki programa da bir defaya mahsus olmak üzere katılabilirler. Erasmus hibeleri öğrenci başına maksimum olarak 24 ay ile sınırlıdır. Yurtdışı eğitimi yurtdışı stajı ile birleştirmek de mümkündür.

ERASMUS İÇİN GEREKLİLİKLER NELERDİR?

Erasmus Programı'na üniversite lisans programlarının (hazırlık dışında) birinci yılını tamamlamış, genel not ortalaması 2.20 nin üstünde olan tüm öğrenciler başvurabilir. Başvuran öğrencilerin yurtdışında eğitim alabilecek düzeyde (en az B1) yabancı dil bilmeleri gerekmektedir. Her okul kendine özel bir dil sınavına öğrecilerini sokarlar. Öğrencinin genel not ortalaması ve bu yabancı dil sınavından alınan notun ortalamaları bize Erasmus notunu verir ve bu not ile öğreciler yurt dışında gidecekleri okulları belirlerler.

EBYÜ Erasmus hareketlilikleriyle dikkat çekiyor!

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi (EBYÜ), Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve Türkiye Ulusal Ajansı tarafından finanse edilen hibe ile öğrenci ve personellerin Erasmus hareketliliklerini desteklemekte büyük başarı elde ediyor.
Son üç yıl boyunca gerçekleştirilen her projede ortalama 200,000 Euro hibe desteği sağlanmakta. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Erasmus Kurum Koordinatörlüğü tarafından Ersamus programı dahilinde bu hibelerle birçok öğrenci ve personelin yurtdışı hareketlilikleri desteklenmekte.
Erasmus öğrenci hareketlilikleri, öğrencilerin kültürel farkındalıklarını artırmalarına, yeni beceriler kazanmalarına ve uluslararası iş birliği ağlarını genişletmelerine olanak tanırken, personel hareketliliği çerçevesinde de personellerin eğitim kalitesini yükseltmelerine ve farklı ülkelerdeki en iyi uygulamaları takip etmelerine katkı sağlanmakta. Bu manada üniversitenin Erasmus Kurum Koordinatörlüğü ve akademik personellerin katkılarıyla Avrupa Birliğine üye ve aday ülke statüsünde yer alan ülkelerde bulunan 61 farklı üniversite ile Erasmus anlaşmaları imzalanmıştır. Son 5 yıl içerisinde Erasmus hareketliliklerinden faydalanan öğrenci sayısı 321 iken personel sayısı 170’tir ve bu sayı artarak devam etmekte.
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi olarak, son yıllarda yürütülen Erasmus projeleriyle önemli bir başarı ve hibe artışı elde edilmiştir. Tüm projeler toplamında yaklaşık 600,000 Euro proje tutarıyla gerek öğrencilere gerekse akademik ve idari personele yurtdışında eğitim ve staj yapma imkânı sunulmakta. Bu projeler sayesinde öğrencilerin farklı kültürleri tanıma, dil becerilerini geliştirme ve uluslararası bir perspektif kazanma şansı bulurken hareketlilikten faydalanan akademik ve idari personel alanlarında uzmanlaşma ve mesleki gelişimlerine katkı sağlama fırsatı yakalama şansı elde etmekte.

Haber Merkezi -İHA

Editör: Saliha Kara