Uzmanlara göre ebeveynlerin uyum sürecinde çocuklarına yardımcı olması, çocuğun süreci daha kolay geçirmesini sağlar. Aileler başlangıçta bunun için bazı adımlar atabilir.

Okul rutini hakkında sohbet etmek: Tatil bitmeden yeni okul dönemi için çocukla konuşmak, ona okulu özletmek, çocuğun zihnindeki belirsizliklerin hafiflemesine katkı sağlar.

Okul hakkında sorular sormak: Çocukların ve gençlerin okul hakkında akıllarında olan soruları düşünerek onlara yeni dönemde okulda olmasını istedikleri değişikleri, nelerin aynı kalmasını istediği gibi sorular sorarak okul hakkında fikir belirtmeleri sağlanabilir.

Okula güvenmesini sağlanmalı: Çocuklara okul hakkında doğru olmayan bilgiler şaka mahiyetinde de olsa verilmemeli.

Eski okul anılarınızı anlatmak: Ebeveynler kendilerinin eski ve keyifli okul anılarını anlatarak aynı yollardan geçildiğini ifade edebilir.

Okula uyum sürecinde yapılması gerekenler:

Okula uyum sürecini kolaylaştırmak isterken, tersine bir durum olmamasına dikkat edilmeli. Özellikle ilk sabah çocuğun kaygısını yatıştırmak için, kendi kaygınızı da kontrol etmeniz gerekir. Sizin telaşlı, endişeli görünmeniz çocuğu ve süreci kötü etkileyebilir. Çocuğun alışık olmadığı bir beslenme şekline zorlamamak gerekir. Okula gitmekte zorlanan okul öncesi ve ilkokul çocuklarında dikkat edilmesi gereken şey, çocukların yanından gizlice ayrılmamak. Bu çocuklarda, terk edilmişlik hissine sebep olabilir ve çocuğun güveni sarsılabilir.

1.ve 5. Sınıf şubeleri e- Okul sistemi üzerinden belirlenecek 1.ve 5. Sınıf şubeleri e- Okul sistemi üzerinden belirlenecek

Çocuklara bu soruları asla sormayın:

Bu süreçte okulda yaşananları merak etseniz bile asla sormamanız gereken sorular var.

Okulda ağladın mı?

Öğretmen sana kızdı mı?

Öğretmenini sevdin mi?

Ne yemek yedin?

Arkadaşların sana vurdu mu?

Derste uyudun mu? Şeklinde sorular sorulmamalı.

Yine de merak ediyorsanız şu soruları deneyebilirsiniz:

Bugün okulda iyi ya da kötü neler oldu?

Öğrendiğin en ilginç bilgi neydi?

Yarın okulda neler öğreneceksiniz?

Bugün seni okulda en çok ne mutlu etti?

Peki okula gitmek istemeyen çocuk için neler yapılmalı?

Okula gitmek istemeyen çocuklarda, ailelerin dikkat etmesi gereken pek çok nokta var. Böyle durumlarda çocuk okula gitmek yerine evde kaldığında evde sıkıcı bir ortam oluşturulmalı. Evde kaldığında telefon tablet gibi cihazlarla oynamasına izin verilmemeli. Neden okula gitmek istemediği araştırılmalı. Öte yandan okula gittiğinde akşam eve geldiğinde onu bekleyen güzel şeyler hakkında konuşabilirsiniz. Anne ve babalar okula gitme konusunda aynı davranışı sergilemeli.

Ayrıca uyum sürecinde öğretmen, veli ve öğrenci iletişimin sağlıklı ilerlemesi süreci kolaylaştırır. Öğretmen, çocuk ile yakın bir ilişki kurmaya özen göstermelidir. Veliler de öğretmenler de bunun geçici bir süreç olduğunu bilip sabretmelidir.

Editör: Yasemin Dülgeroglu