Uzmanlar kırtasiye alışverişi yapan ailelere alışveriş yaparken dikkat etmeleri gereken konularda uyarılarda bulunuyor.

MEB, "Velivizyon" dizisi ile velilerin bilincini arttırmayı hedefliyor; Dizinin kadrosunda birçok ünlü oyuncu var MEB, "Velivizyon" dizisi ile velilerin bilincini arttırmayı hedefliyor; Dizinin kadrosunda birçok ünlü oyuncu var

Okulların açılmasıyla beraber, aileler çocukları için gerekli kırtasiye malzemelerini temin etmeye başladı. Ancak alışveriş sırasında dikkat edilmesi gereken önemli unsurlar bulunuyor. Uzmanlar konu hakkında çeşitli önerilerde bulunuyor.

Zararlı maddelerden kaçının

Uzmanlar kırtasiye malzemelerinde bulunan fitalat, kurşun gibi zararlı maddelerin çocukların sağlığı üzerinde ciddi olumsuz etkileri olabileceğini belirtiyor. Toksik maddeler hormonal bozukluklara, kanserojen etkiye ve sinir sisteminde ciddi sorunlara yol açabilir. Kalem, boya kalemi, yapıştırıcı silgi gibi ürünlerde CE işareti veya EN71 güvenlik standartlarının olup olmadığına mutlaka dikkat edilmeli.

Alerjik reaksiyonlar ve cilt sağlığına dikkat

Bazı kırtasiye malzemelerinin içinde bulunan maddeler alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Öte yandan uzmanlara göre, hipoalerjenik ve dermatolojik olarak test edilmiş ürünler tercih edilmeli.

Yaşa uygun ergonomik seçenekler

Kırtasiye malzemesi seçerken okula yeni başlayan çocukların hala çok küçük olduğu unutulmadan özellikle boğaza kaçabilecek ürünlerden uzak durulmalı. Yine çantalar çalışma masaları ergonomik olmalı. Çanta ağırlığı içinde ki malzemelerde düşünülerek hafif seçilmeli.

Uzun süreli kullanım

Çocuklar gelişme çağında olduklarından kullanımı kolay olmalı ve sonraki yıllarda da kullanılabilecek kaliteli ürünler tercih edilmeli.

Geri dönüştürülebilirlik

Ağaç yaşken eğilir deyimiyle çocuklara daha küçük yaşta çevre bilinci kazandırmak amacıyla geri dönüştürülebilir veya biyolojik olarak parçalanabilen malzemelerden yapılmış kırtasiye ürünlerinin tercih edilmesi gerekiyor.

Editör: Yasemin Dülgeroglu