1-North Sentinel Adası – Hindistan
Bengal Körfezi’ndeki bu küçük, ormanlarla kaplı ada, tamamen mercan kayalıkları ile çevrili olduğundan, gemilerin adaya yaklaşması çok zor. Ancak adayı girilmemesinin asıl nedeni bu değil.  Adada insanlıkla temasa geçmeyi reddeden Sentineller adlı küçük yerli bir topluluk yaşıyor. Bu topluluk adayı yabancı herhangi birinin girmesine izin vermiyor. Yaklaşmanın bile cezası ölüm oluyor. Örneğin, 2008 yılında, tekneleri adaya fazla yaklaşan iki balıkçı, bu kabile tarafından öldürüldü. 2004 yılında Hint Okyanusu’nda yaşanan büyük deprem ve tsunami sonrasında ise bölgedeki hasarı inceleyen araştırma türbinleri, kabile tarafından saldırıya uğradı.

2-Yılan Adası – BrezilyaYılan Adası – Brezilya_1280x959
Ilha da Queimada Grande yani Yılan Adası, Brezilya’da bulunuyor ve binlerce ölümcül yılana ev sahipliği yapıyor. Ülkenin yasak bölgelerinin başında geliyor ve hiçbir insanın bu adaya ayak basmasına izin verilmiyor.

3-Area 51 – ABD
Güney Nevada’da bulan Area 51, Amerikan askeri üslerinden biri olduğu biliniyor. Uzay gemisinin düşmüş olduğuna inanılıyor. Bir başka teoriye göre de Roswell bölgesine düşen uzay gemisi burada inceleniyor. Devlet bölgenin varlığını kesin bir şekilde ilan etmiyor.

Son dönemin en popüler yapımları Son dönemin en popüler yapımları

4-Heard Adası Volkanı – Avustralya
Dünyanın en keşfedilmemiş yerlerinden biri olan Heard Adası’nda iki aktif volkan bulunuyor. Tüm ada, volkan patlamaları sonucu oluşmuş yıkıntılardan ve kireç taşlarından oluşuyor. Adaya gitmek 2 hafta sürüyor. Avustralya hükümeti, çevreyi koruyabilmek adına girişleri yasakladı.

5-Poveglia – İtalya
Poveglia Adası yüzyıllar boyunca, ölülerden kurtulmak için kullanılmış. Ancak ada, 14. yy.’da bubonik veba hastaları için karantina bölgesi olarak kullanılmış. Üstelik ilerleyen dönemlerde psikiyatrik bir hastaneye ev sahipliği yapmış. Günümüzde ise ada terk edilmiş,

6-North Brother Adası – ABDNorth Brother Adası – ABD_1280x820
New York’taki North Brother Adası’nda, geçmişte salgın hastalıklı insanların kapatıldığı bir hastane bulunuyor. Günümüzde ise ada terk edilmiş durumda ve insanların erişiminin olmadığı bir kuş korunağı halinde.

7-Vatikan Gizli Arşivleri – Vatikan
Vatikan’ın çoğunluğu yeraltında ve özel izinli araştırmacılar haricinde girilmesi yasak olan gizli arşivleri, yüzlerce yıllık sırlar, resmî belgelerden mektuplara kadar gizemli evrakları barındırıyor. 

8-Qin Shi Huang Anıt Mezarları– Çin
Çin’in ilk imparatoru Qin Shi Huang’ın anıt mezarları, 2 bin yıldan fazla bir piramidin altında gömülü halde bulunyor. Mezar kapalı ve henüz keşfi yapılmamış. Mezar kazısına karşı olan kesime göre, modern teknoloji, mozolenin yıkımını engelleyemez. Bu yüzden buraya erişim, Çin hükümeti tarafından katı bir şekilde yasaklanmış.

9-Pravcicka Brana – Çek CumhuriyetiPravcicka Brana – Çek Cumhuriyeti_1280x810
Pravcicka Brana, Avrupa’daki en büyük kumtaşı kemeri. Dünyanın her noktasından turisti 1982 yılına kadar ağırladı. Ancak kemerin yıkılma riskinin artmasıyla birlikte 1982 tarihinden sonra turist ziyaretine kapatıldı. 

10-Lascaux Mağaraları – Fransa
Lascaux mağaraları, , 1963 yılından beri ziyarete kapalı. ,Mağarada tarih öncesinden kalma, yaklaşık 17 bin 300 yaşlarında resimler bulunuyor. Arkeologlara göre insan varlığı, bu antik sanat eserlerine zarar verebilir. Görevliler dahi haftada bir kez, birkaç dakikalığına mağaralara girebiliyor.
 

Editör: Sena ERDOĞAN